Tort śmietanowo-owocowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

145 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

6 sztuk

1 szklanka

1 szklanka

1 łyżka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

nadzienie:

0.5 szklanki

6 łyżeczek

1.5 szklanki

1 opakowanie

krem:

0.5 litra

1 opakowanie

6 łyżek

dodatki:

0.5 kilograma

300 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Ubić pianę z białek z dodatkiem soli, pod koniec ubijania dodać 1/2 szklanki cukru.

Krok 2

Żółtka dobrze utrzeć z 1/2 szklanki cukru, dodać cytrynę. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać.

Krok 3

Białka wymieszać bardzo delikatnie łyżką z żółtkami i z mąką, aż powstanie jednolita masa.

Krok 4

Tortownicę wysmarować tłuszczem i bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 min. w 180 stopniach.

Krok 5

Po wyłączeniu piekarnika nie wyjmować ciasta, poczekać, aż przestygnie. Przekroić na 3 części. Część środkową na górę, a górną w środek.

Krok 6

Tort robimy w tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym, nie smarujemy boków.

Krok 7

Nasączenie: wszystkie składniki mieszamy razem.

Krok 8

Krem: Ubijać śmietanę, aż stanie się sztywna, dodać cukier puder i ubijać jeszcze chwilę, połączyć z ubitą Śnieżką przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.

Krok 9

Wiśnie wyłożyć na pierwszym blacie, przykryć śmietaną, na kolejnym blacie ułożyć jagody, również przykryć warstwą kremu. Przystroić wiśniami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort śmietanowo-owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort śmietanowo-owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort śmietanowo-owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort śmietanowo-owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort śmietanowo-owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort śmietanowo-owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort śmietanowo-owocowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej