TORT SPIDERMAN

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

6 sztuk

0.5 szklanki

1 łyżeczka

0.75 szklanki

1 opakowanie

masa śmietanowa:

0.5 litra

2 opakowania

2 opakowania

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT: Ubijamy 6 białek ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier puder i cukier waniliowy nadal mieszając. Dodajemy 6 żółtek.

Krok 2

Mąkę tortową mieszamy z łyżeczką proszku do pieczenia i przesiewając przez sitko dodajemy po trochu do masy delikatnie mieszając mieszadełkiem (ręcznie, nie mikserem, aby nie opadło) i robimy to bardzo powolutku w jedną stronę. Wylewamy ciasto na blachę 25x36 cm wyłożoną papierem pergaminowym i pieczemy ok.15-20 min. w temp.180 C.

Krok 3

Gdy biszkopt wystygnie nadajemy mu kształt maski Spidermana, a następnie kroimy go na 2 części, aby przełożyć go masą.

Krok 4

MASA ŚMIETANOWA: Wlewamy śmietanę 36% do wysokiej miski, dodajemy 2 śmietanfixy i 2 opakowania cukru waniliowego. Ubijamy na sztywno.

Krok 5

Smarujemy pierwszy biszkopt 3/4 ilości śmietany (jeśli ktoś lubi, może najpierw nasączyć delikatnie biszkopt ponczem z kawy inki lub posmarować dżemem wiśniowym), kładziemy na to drugi biszkopt.

Krok 6

Barwimy pozostałą śmietanę niebieskim barwnikiem i nakładamy na górę. Następnie wałkujemy masę lukrową (nie za cienko) i nakładamy na niebieską masę.

Krok 7

Dociskamy i docinamy pozostałości na brzegach. Rysujemy wykałaczką kształt oczu i pajęczynę. Barwimy maskę na czerwono (oprócz oczu) a pajęczynę na czarno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • TORT SPIDERMAN - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • TORT SPIDERMAN - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • TORT SPIDERMAN - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • TORT SPIDERMAN - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • TORT SPIDERMAN - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • TORT SPIDERMAN - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • TORT SPIDERMAN - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Raffaello
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej