Tort urodzinowy

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

5 sztuk

0.75 szklanki

0.25 szklanki

0.5 szklanki

1 opakowanie

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Dodać cukier, ciągle ubijając dodawać kolejno żółtka, na końcu obie mąki.

Krok 2

Wylać do tortownicy o średnicy 20 cm (boków tortownicy niczym nie wysypywać bo inaczej ciasto opadnie).

Krok 3

Piec ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 4

Ciasto wystudzić, wyciąć z formy, przeciąć na 2-3 blaty.

Krok 5

Krem w proszku ubić z mlekiem, następnie dodać Kasię.

Krok 6

Blaty ciasta przełożyć kremem, udekorować.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort urodzinowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort urodzinowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort urodzinowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort urodzinowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort urodzinowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort urodzinowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort urodzinowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort urodzinowyTort urodzinowy

Tort urodzinowy to typ ciasta, w którym najważniejsze jest serce włożone w jego przygotowanie. Jeśli planujesz zorganizować przyjęcie urodzinowe dla kogoś z rodziny lub swojego znajomego, pamiętaj o jego preferencjach smakowych. Dowiedz się również, czy któryś z zaproszonych gości nie ma alergii pokarmowych np. na orzechy lub nie toleruje glutenu. Dzięki temu zyskasz pewność, że ciasto będzie wszystkim smakowało. Osobną kategorią tortów stanowią te przygotowane na dziecięce uroczystości i rocznice. Tutaj dużego znaczenia nabiera wygląd ciasta. Idealne do sporządzenia dekoracji będą świeże owoce oraz barwiony lukier plastyczny. Przy użyciu wspomnianych składników możesz np. odwzorować na torcie bohatera z bajki, którego fanem jest Twoje dziecko. Nie czujesz się na siłach, by stworzyć taką dekorację? W takim razie zastanów się, co innego lubi robić lub na czym mu najbardziej zależy. Na przykład, jeśli często wspomina o wakacjach nad morzem lub feriach spędzonych w górach, zaprezentuj krajobraz na torcie, wykorzystując do tego jego ulubione składniki.