Tort w kształcie motyla

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

592

6 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt 1:

3 sztuki

1 łyżeczka

6 łyżek

3 łyżki

biszkopt 2:

1 łyżka

dekoracja:

1 opakowanie

1 sztuka

1 opakowanie

krem:

2 opakowania

4 szklanki

1 opakowanie

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierwszy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy do tortownicy i pieczemy 25 minut Po ostudzeniu przekrawamy na pół.

Krok 2

Drugi biszkopt: postępujemy tak samo jak z biszkoptem pierwszym, ale na koniec dodajemy kakao. Pieczemy.

Krok 3

Krem: w szklance mleka mieszamy budynie, resztę mleka gotujemy wraz z cukrami, dodajemy budyń i mieszamy. Wystudzony budyń ucieramy z Kasią na krem. Biszkopty przepołowić i odwrócić tak, by przypominały skrzydła motyla.

Krok 4

Złożenie motyla: 1.Biszkopt jasny 2. Połowa kremu 3. Biszkopt ciemny. 4. Reszta masy. 5. Biszkopt jasny. Dowolnie udekorować np. bitą śmietaną i owocami lub kolorową posypką.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej