Tort w paski

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

51

502 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

492 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1118 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

3 sztuki

9 łyżek

250 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

krem:

500 mililitrów

2 opakowania

50 gramów

300 gramów

wierzch:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj dwie identyczne tortownice o średnicy 18 cm i 6 krążków z papieru do pieczenia również o średnicy 18 cm. Jedno jajko ubij z 1/3 szklanki cukru na puch. Dodaj 3 łyżki mąki i wymieszaj. Masę podziel na dwie części i włóż do dwóch identycznych miseczek.

Tort w paski - Krok 1

Krok 2

Do każdej dodaj odrobinę barnika i wymieszaj. Ciasto z miseczek przełóż do wyłożonych papierem do pieczenia tortownic i piecz w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 10 minut. W ten sam sposób upiecz pozostałe krążki biszkoptu.

Tort w paski - Krok 2

Krok 3

W garnku ugotuj 1 szklankę mleka. W pozostałym mleku rozpuść proszek budyniowy. Wlej do wrzącego mleka i gotuj, ciągle mieszając, aż powstanie gładki, gęsty budyń. Wystudź.

Tort w paski - Krok 3

Krok 4

Miękką Kasię utrzyj z cukrem pudrem. Następnie ciągle ucierając dodawaj po łyżce wystudzony budyń.

Tort w paski - Krok 4

Krok 5

Z krążków biszkoptu zdejmij papier. Fioletowy krążek połóż na paterze i posmaruj cienko kremem. Przykryj krążkiem niebieskim i znów posmarój kremem. W ten sposób przełóż kremem wszystkie krążki ciasta.

Tort w paski - Krok 5

Krok 6

Całość lekko dociśnij. Pozostałym kremem posmaruj boki tortu. Wierzch udekoruj kolorową posypką. Tort odstaw do lodówki by stężał.

Tort w paski - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Sonia Komorowska

    Sonia Komorowska, 16.01.2016

    Jako że piekłam tęczowy tort na urodziny synka, mogę się podzielić doświadczeniem. Masę nie warto dzielić na 2 części, ponieważ przełożone i wymieszane ręcznie z barwnikami tracą swoją objętość ("zabija się" w ten sposób pęcherzyki powietrza). Lepiej jest zatem przygotować masę na 1 placek, wsypując barwnik razem z mąką - podany wyżej przepis jest w tym momencie dobry na tortownicę o średnicy 26cm. Uczulam na ilość barwnika - odrobina to naprawdę odrobina :) tym bardziej, że upieczone ciasto jest nieco ciemniejsze niż surowe.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort w paski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort w paski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort w paski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort w paski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort w paski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort w paski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort w paski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort w paskiTort w paski

Tort we wszystkich kolorach tęczy będzie hitem na przyjęciu urodzinowym lub niezwykłą ozdobą świątecznego stołu. Jego przygotowanie wymaga kompletu barwników spożywczych oraz odrobiny cierpliwości, ale imponujący efekt jest wart poświęceń. Na początek będziesz potrzebować sześciu okrągłych blatów biszkoptowych, każdego w innym kolorze. Upieczesz je z zaledwie kilku składników: mąki, jajek, cukru oraz odpowiednich barwników. Jajko utrzyj z cukrem na puszystą masę, następnie dodaj mąkę i wymieszaj. Powstałą masę podziel na dwie części i dodaj do nich różne barwniki. Kolorowe ciasto przelej do dwóch tortownic i upiecz. Do przełożenia biszkoptów użyj jasny śmietankowy krem, który przyrządzisz z ugotowanego na mleku budyniu. Gdy przestygnie, utrzyj go z kostką do pieczenia i cukrem. Gotowe blaty przekładaj kremem śmietankowym. Układaj je tak, aby sąsiadujące ze sobą kolory ciasta przypominały tęczę. Pozostałym kremem posmaruj także boki i wierzch ciasta, a do dekoracji użyj kolorowej posypki cukierniczej. Wypróbuj nasz przepis na ten wyjątkowy wypiek.