Tort wspaniały

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

4

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

biszkopt kokosowy:

1 łyżeczka

1 szklanka

6 sztuk

2 łyżki

20 dekagramów

biszkopt makowy:

4 sztuki

2 łyżki

3 łyżki

1 szklanka

2 łyżki

biszkopt orzechowy:

15 dekagramów

masa:

1 opakowanie

0.5 litra

1 sztuka

6 sztuk

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przepis na biszkopt kokosowy: Białka ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, kokos, lekko wymieszać i upiec w tortownicy. Piec 45 minut - 180 stopni C.

Krok 2

Przepis na biszkopt makowy: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, kakao, kawę, mąkę z proszkiem do pieczenia, mak. Delikatnie wymieszać i upiec w tortownicy. Piec 45 minut - 180 stopni C.

Krok 3

Przepis na biszkopt orzechowy: Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy. Lekko wymieszać i upiec w tortownicy. Piec 45 minut - 180 stopni C.

Krok 4

Pamiętaj, aby tort nie był suchy, a smaczny, to nasącz go kawą (najlepiej prawdziwą)!!!

Krok 5

Masa: Część mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepać budyń z żółtkami. Na gotujące mleko wlać budyń z żółtkami i gotować ciągle mieszając. Kasię utrzeć, dodając stopniowo przestudzony budyń. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać sok z cytryny, do drugiej kakao.

Krok 6

Składanie tortu: Z każdego biszkoptu wykroić 3 krążki różnej wielkości. I krążek makowy duży - orzechowy średni - kokosowy mały. Masa ciemna na brzegi, jasna na wierzch. II krążek orzechowy duży - kokosowy średni - makowy mały. Masa jasna na brzegi, ciemna na wierzch. III krążek kokosowy duży - makowy średni - orzechowy mały.

Krok 7

Masa ciemna na brzegi, jasna na wierzch. Całość oblać polewą i udekorować. Boki obsypać kokosem lub orzechami.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej