Tort z malinami

- Krok 1Dwie tortownice o średnicy 20 cm posmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Nagrzej piekarnik do 180°C / 160°C – piekarnik z termoobiegiem / oznaczenie piekarnika – 4.
- Krok 2Utrzyj Kasię z cukrem na lekką, puszystą masę. Dokładnie wymieszaj z ekstraktem waniliowym. Następnie dodawaj jajka, jedno po drugim, cały czas starannie ucierając masę. Przesiej do niej mąkę i dokładnie wymieszaj.
- Krok 3Rozdziel masę do dwóch tortownic i piecz w piekarniku przez 35-40 minut, aż ciasto się zarumieni i będzie sprężyste w dotyku. Przełóż ciasta na kratkę do wystygnięcia. Wyrównaj powierzchnię warstw tortu, używając ząbkowanego noża. Spodnią warstwę ułóż na paterze lub tacy do ciasta, posmaruj dżemem i przykryj kolejną warstwą.
- Krok 4Przygotuj krem ucierając Kasię z cukrem pudrem i wanilią do uzyskania lekkiej, puszystej masy. Przy pomocy szpatułki posmaruj wierzch tortu kremem. Następnie zacznij od góry dekorować kremem bok tortu, pokrywając w ten sposób ¼ wysokości tortu.
- Krok 5Resztę kremu rozdziel do 3 misek. Do każdej porcji dodaj tyle dżemu, aby otrzymać 3 odcienie, od jasnego do ciemnego. Kontynuuj dekorowanie boków kremem, zaczynając od najjaśniejszego odcienia i pokrywając każdym odcieniem ¼ wysokości tortu.
- Krok 6Delikatnie wygładź szpatułką wierzch i boki, aby kolory ładnie się ze sobą zlały. Udekoruj świeżymi malinami.

Tort z malinami na aromatycznym waniliowym cieście to wyśmienita inspiracja na zrobienie urodzinowej niespodzianki. Sprawdzi się jednak również na inne okazje. Do jego przygotowania niezbędny jest dżem malinowy oraz gęsty krem. Aby drugi z wymienionych wyszedł słodki i miał gładką konsystencję, sięgnij po drobny cukier puder. Jeżeli zależy Ci na przykuwającej wzrok dekoracji, gotowy krem podziel na trzy części, a następnie dodawaj do każdej z nich inną ilość dżemu – dzięki temu otrzymasz różne odcienie różu. Kremem będzie można warstwowo pokryć cały tort. Aby ciasto wyszło pulchne, stopniowo łącz ze sobą składniki, a mąkę przesiej. Wcześniej warto również utrzeć kostkę z cukrem na puszystą masę. Aromatu wypiekowi nada ekstrakt lub olejek waniliowy. Po upieczeniu w tortownicy, przekrój biszkopt i przełóż dżemem lub przygotuj dwa oddzielne placki. Do ozdoby wykorzystaj świeże owoce, najlepiej sprawdzą się maliny lub ewentualnie truskawki. Wydrukuj ten przepis i upiecz wyśmienity tort z malinami.