Tort z masą śmietanową

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

18

192 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

97 osób wydrukowało

Pobierz pdf

437 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0 gramów

ciasto:

250 gramów

200 gramów

4 łyżki

1 łyżka

5 łyżek

25 mililitrów

wierzch:

250 gramów

350 mililitrów

200 gramów

0 gramów

1 garść

2 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Krem. Śmietankę ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach.

Krok 2

Dodać cukier puder, mascarpone, zapach waniliowy. Miksować dalej.

Krok 3

Masę schłodzić w lodówce 30 - 45 minut.

Krok 4

Spód. W rondlu rozpuścić Kasię. Dodać wodę, cukier puder, kakao. Wymieszać.

Krok 5

Wsypać zmielone herbatniki i wymieszać całość.

Krok 6

Na koniec dodać połamane herbatniki. Wymieszać i odstawić z ognia.

Krok 7

Formę wyłożyć pergaminem. Masę przełożyć na blaszkę.

Krok 8

Podpiec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.

Krok 9

Następnie wyciągnąć z piekarnika i poczekać do wystygnięcia spodu.

Krok 10

Na przestudzony spód przełożyć masę śmietanową. Udekorować owocami i posiekanymi orzechami.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort z masą śmietanowąTort z masą śmietanową

Wyjątkowo apetyczny tort z masą śmietanową i świeżymi owocami to wypiek godny polecenia na specjalne okazje, takie jak przyjęcie urodzinowe, święta lub rodzinne uroczystości. Jego przygotowanie rozpocznij od ubicia na sztywno słodkiej śmietanki, która stanowi bazę aksamitnego kremu. Następnie dodaj do niej serek mascarpone, cukier puder oraz aromat waniliowy. Gotową masę należy schłodzić w lodówce. Sporym ułatwieniem jest użycie herbatników do wykonania spodu – wystarczy, że pokruszysz ciasteczka i połączysz je z rozpuszczoną kostką do pieczenia, kakao i cukrem. Herbatnikową masą wylep dno wyłożonej pergaminem tortownicy i podpiecz ją w rozgrzanym piekarniku. Gdy spód przestygnie, delikatnie rozsmaruj na nim śmietankowy krem. Do dekoracji ciasta wykorzystaj różne owoce jagodowe: truskawki, maliny, borówki oraz jeżyny. Wierzch posyp płatkami migdałów, kawałkami pistacji lub orzechowym krokantem. W jaki sposób ozdobisz wykonany według tego przepisu tort? Koniecznie podziel się propozycjami podania w komentarzu.