Ciasta biszkoptowe - przepisy: ciastka na biszkopcie | Przepisy.pl | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Biszkopty

46 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (46)

Tort truskawkowy z mascarpone
ratingratingratingratingrating

1148

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
Jeśli poszukujecie oryginalnego pomysłu na urodzinowy tort – skorzystajcie z naszego przepisu. Po...
Tort makowy z budyniem
ratingratingratingratingrating

1309

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Torty zwykle przygotowujemy na wyjątkowe okazje, wymagające odpowiedniej oprawy kulinarnej. Jeśli...
Tort leśny mech
ratingratingratingratingrating

802

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
Co powiesz na piknik na leśnej polanie? Nie musisz już czekać do lata, sprawdzać prognoz pogody i...
Ciasto biszkoptowe
ratingratingratingratingrating

791

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Na temat biszkoptów powstało mnóstwo kulinarnych opracowań. Co sprawia, że ciasto biszkoptowe, ci...
Ciasto chałwowe
ratingratingratingratingrating

528

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
Chałwa jako samodzielna przekąska poróżnia smakoszów. Część z nich może zajadać się nią bez końca...
Ciasto Kubuś
ratingratingratingratingrating

525

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Powszechnie wiadomo, że słynny Kubuś Puchatek był wielkim koneserem złocistego, gęstego miodu. W...
Tort czekoladowy
ratingratingratingratingrating

550

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
300 min.
Przed Tobą wyjątkowy tort czekoladowy przepis, który będzie gwiazdą każdego przyjęcia. Warstwy pu...
Tort czekoladowy z kremem z białej czekolady
ratingratingratingratingrating

378

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Tort kojarzony jest zwykle z wyjątkowymi wydarzeniami, takimi jak urodziny, imieniny czy okrągła...
Raffaello
ratingratingratingratingrating

295

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Miłośnicy kokosowych smaków – łączmy się! I dzielmy się z bliskimi tym delikatnym smakiem, który...
Rolada bananowa
ratingratingratingratingrating

262

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Śmietankowy krem, drobne kawałki gorzkiej czekolady i słodkie banany to kombinacja, która w porze...
Miodowiec z orzechami
ratingratingratingratingrating

322

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
130 min.
Zamieńcie swoją kuchnię w krainę mlekiem i miodem płynącą. Podczas tej kulinarnej sielanki nie za...
Ciasto czekoladowe z bananami
ratingratingratingratingrating

209

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Banany i czekolada to niezwykle zgrany duet. Często łączycie je pod postacią koktajli i musów? Ko...
Torcik mango
ratingratingratingratingrating

215

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
Poznajcie nasz efektowny przepis na torcik mango bez pieczenia. Piekarnik nie zawsze musi być nie...
Lekki biszkopt z jabłkami
ratingratingratingratingrating

247

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Delikatne, puszyste ciasto, z owocowym posmakiem – to krótka charakterystyka biszkoptu z jabłkami...
Rolada z bitą śmietaną i malinami
ratingratingratingratingrating

117

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Zakręć ciastem w swojej kuchni i przygotuj roladę biszkoptową z malinami! To puszyste ciasto, któ...
Ciasto kokosowe
ratingratingratingratingrating

98

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
75 min.
Desery z dodatkiem kokosa goszczą w polskiej kuchni już od wielu lat. Początkowo jedynym powszech...
Tort czekoladowy z kremem kawowym
ratingratingratingratingrating

165

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Tort kojarzony jest przede wszystkim z wyjątkowymi okazjami. Pieczony jest zwykle na urodziny, im...
Ananasowiec
ratingratingratingratingrating

108

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Ananasowiec to propozycja dla tych osób, które lubią egzotyczny smak ciast. W naszym przepisie na...
Placek z galaretką
ratingratingratingratingrating

111

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Puszyste ciasto, na nim krem śmietankowy na bazie mascarpone, świeże owoce, a całość wieńczy kolo...
Tort Sachera
ratingratingratingratingrating

108

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Intensywnie czekoladowy tort Sachera przełożony konfiturą morelową to wizytówka kuchni austriacki...
Tort piniata
ratingratingratingratingrating

107

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
105 min.
Oto deser z niespodzianką! Już na pierwszy rzut oka prezentuje się bardzo apetycznie, ale po rozk...
Tort Unicorn
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
360 min.
Spotkanie legendarnego jednorożca to marzenie każdej małej księżniczki, ale nie tylko. Też masz o...
Ciasto z nutellą i pijaną śliwką
ratingratingratingratingrating

83

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
Szukacie przepisu na pyszne, proste, a jednocześnie efektowne ciasto? Wypróbujcie przepis na cias...
Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym
ratingratingratingratingrating

144

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Efektowne ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym bez pieczenia i długiego wyrabiania lub u...
Kostka alpejska
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Każdy deser, co do zasady, powinien być słodki – z tym stwierdzeniem zgodzimy się chyba wszyscy...
Keks wielkanocny
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Wielkanoc nieodłącznie kojarzy się z pysznymi daniami, wśród których nie może przecież zabraknąć...
Ciasto Smerfetka
ratingratingratingratingrating

45

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Dziś w kuchni zrobi się bajkowo! Jesteśmy pewni, że wielu z nas do tej pory pamięta słowa radosne...
Torcik z bitą śmietaną i serkiem mascarpone
ratingratingratingratingrating

83

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Deser nie tylko pyszny, ale też bardzo elegancki. Każdy jubilat będzie zachwycony, widząc na stol...
Ciasto z truskawkami, galaretką i masą budyniową
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ciasto z truskawkami, galaretką i budyniem to deser, jakiego nie może zabraknąć na stole w podcza...
Ciasto z masą kokosową
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
W przepisie na ciasto z masą kokosową wszystkie składniki perfekcyjnie ze sobą współgrają. Puszys...
Biszkopt z masą jogurtową
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Nie zawsze trzeba inwestować w wiele wymyślnych składników, by przygotować efektowny i smaczny de...

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - BiszkoptyBiszkopty

Ciasto biszkoptowe jest niezwykle uniwersalne i proste w przygotowaniu. Miękkie, o delikatnym słodkim posmaku, świetnie komponuje się ze wszystkimi rodzajami wypieków. Można je zjeść samodzielnie z wybranymi dodatkami w postaci np. owoców lub bitej śmietany. Dobrze sprawdza się także jako podstawa tortów i serników. Z łatwością połączysz je z dowolnymi smakami. Jest zwarte i nie kruszy się, więc wypieki są dzięki niemu spójne i bez problemu podzielisz je na porcje, a także wytniesz z niego różne kształty. Chociaż biszkopt można kupić gotowy, warto przygotować go samodzielnie. Potrzebujesz do tego składników, takich jak: mąka, cukier, jajka, proszek i margaryna do pieczenia. By stał się pulchny i miękki, należy dokładnie ubić jajka z cukrem. Przygotuj sztywną pianę z białek, a później stopniowo dodawaj do niej utarte z cukrem żółtka. Jeśli jednak korzystasz z miksera, rozdzielanie żółtek od jajek nie będzie konieczne. Ważne, by uzyskać efekt puchu. Dopiero do tak przygotowanych jajek możesz dodać pozostałe składniki. Masa na ciasto powinna być gładka i rozciągliwa. Upiecz ją w prostokątnej lub kwadratowej formie. Pamiętaj o tym, by przed pieczeniem blachę dokładnie posmarować na przykład margaryną i oprószyć bułką tartą – dzięki temu unikniesz przywierania ciasta do ścianek. A także z łatwością wyciągniesz je z formy. Podobną funkcję spełni papier do pieczenia. Gotowe ciasto trzeba pozostawić do wystygnięcia w piekarniku. Nie wyciągaj go od razu, nie otwieraj też drzwiczek podczas pieczenia. Jeśli chcesz zadbać o to, by nie wyschło, nasącz je po przestudzeniu, użyj do tego na przykład soku albo herbaty. Biszkopt świetnie sprawdzi się jako podstawa do sernika na zimno. Dobrze smakuje również przekładany słodkim kremem. Nadaje się równie dobrze do przygotowania rolady, np. czekoladowej z kemem malinowym. Prosty sposób na podanie biszkoptu to placek z galaretką. Jeśli myślisz o słodkiej przekąsce, to z masy biszkoptowej uformuj ciasteczka. Podawaj je z polewą czekoladową, kolorowymi drażami, wiórkami kokosowymi, bitą śmietaną lub lukrem. Koniecznie sprawdź nasze propozycje na biszkopty.