Tubisiowe ciasteczka

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

9

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

450 gramów

150 gramów

3 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, Kasi, cukru pudru, żółtek i szczypty soli zagnieść ciasto. Od całości oderwać garść ciasta i odłożyć ją.

Krok 2

Do reszty ciasta dodać kakao i ponownie zagnieść.

Krok 3

Oba ciasta dać do woreczków lub folii i wsadzić na około godzinę do lodówki.

Krok 4

Po tym czasie ciasto kakaowe rozwałkować na 5 mm i wykrawać szklanką koła. Ciastka układać na papierze do pieczenia.

Krok 5

Z białego ciasta zrobić kuleczki i delikatnie docisnąć do kółek zrobionych z ciasta kakaowego ( to będą oczy). Następnie za pomocą np. wykałaczki robimy ogromny uśmiech. Z białego ciasta robimy wałeczek i i wkładamy go w zrobiony uśmiech - delikatnie dociskamy.

Krok 6

Ciasteczka pieczemy w temp. 180-190 stopni przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak grubo jest rozwałkowane ciasto. Ciasteczka są bardzo kruche i dosłownie rozpływają się w ustach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tubisiowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tubisiowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tubisiowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tubisiowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tubisiowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tubisiowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tubisiowe ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej