Waniliowe faworki-grubaski

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

73 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

100 gramów

1 szklanka

1 łyżeczka

1 szklanka

3 szklanki

1 łyżeczka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię stopić i ostudzić.

Krok 2

Jaja rozetrzeć z cukrem, wlać mleko i Kasię, esencję, wymieszać.

Krok 3

Mąkę przesiać z proszkiem, dodać do ciasta, wyrobić, w razie potrzeby dosypując mąki.

Krok 4

Ciasto powinno być elastyczne, lecz nie klejące się do rąk.

Krok 5

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5cm, pokroić w paski ok. 3x10cm, w każdym pasku zrobić po środku niewielkie podłużne nacięcie, przewinąć jeden koniec przed nacięcie.

Krok 6

Olej rozgrzać w głębokiej patelni, faworki smażyć na złoto.

Krok 7

Po wyjęciu osączyć na papierowym ręczniku. Można posypać pudrem, jednak my wolimy bez, bo i tak wystarczająco słodkie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Waniliowe faworki-grubaski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Waniliowe faworki-grubaski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Waniliowe faworki-grubaski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Waniliowe faworki-grubaski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Waniliowe faworki-grubaski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Waniliowe faworki-grubaski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Waniliowe faworki-grubaski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej