Wesołe ryjki

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3.5 szklanki

4 łyżeczki

200 mililitrów

1 opakowanie

0.5 łyżeczki

1 sztuka

6 sztuk

0.5 łyżeczki

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, drobno pokroić. Przełożyć do rondla, dodać sok z cytryny i cukier, smażyć do miękkości. Na koniec doprawić cynamonem i zostawić do wystudzenia.

Krok 2

Zimną Kasię pokroić na mniejsze kawałki, dodać do 1 szklanki mąki, rozetrzeć palcami tak, żeby tłuszcz połączył się z mąką. Drożdże wsypać do lekko podgrzanego mleka i wymieszać dokładnie.

Krok 3

Do mąki z Kasią dosypać resztę mąki, sól i cukier. Wlać mleko z drożdżami, dodać jajko, zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto.

Krok 4

Podzielić je na 16 części - 14 rozwałkować na placuszki. Na każdy z nich nałożyć porcję nadzienia i zlepić dokładnie brzegi.

Krok 5

Tak przygotowane bułeczki układać luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu.

Krok 6

Pozostałe 2 kawałki ciasta rozwałkować i kieliszkiem wycinać kółka na ryjki - w każdym zrobić 2 dziurki przy pomocy rurki do napojów.

Krok 7

Kilka kółek zostawić bez dziurek i przekroić na cztery części - to będą uszy prosiaczków.

Krok 8

Wycięte elementy przyklejać do bułeczek, smarując je z jednej strony roztrzepanym białkiem.

Krok 9

Rodzynki wciskać w bułki w miejsce oczu. Piec ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wesołe ryjki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wesołe ryjki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wesołe ryjki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wesołe ryjki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wesołe ryjki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wesołe ryjki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wesołe ryjki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

Zobacz również