Wielkanocny błyskawiczny tort kawowo-czekoladowy

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

5 łyżeczek

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

0.75 szklanki

2 sztuki

1 sztuka

50 mililitrów

5 łyżeczek

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Blat biszkoptowy przekroić na pół i nasączyć powstałe dwa blaty wodą z cytryną i cukrem wanilinowym.

Krok 2

Utrzeć cukier z żółtkami, dodać Kasię, wyrobić składniki na gładką masę.

Krok 3

Dodać kakao i kawę (zostawić po jednej łyżeczce do oprószenia oblanego polewą tortu), rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, ubite białka i odrobinę spirytusu.

Krok 4

Krem rozsmarować na pierwszym blacie, przykryć drugim (należy ostrożnie przenosić drugi blat, ponieważ jest nasączony i może się rozpaść).

Krok 5

Wstawiamy ciasto do lodówki na 1 godz.

Krok 6

Przygotowujemy polewę czekoladową.

Krok 7

Jeśli ktoś woli przygotować polewę samodzielnie to w garnuszku rozpuścić 2-3 łyżki Kasi, dodaję 3 łyżki mleka, łyżkę cukru i tyle kakao, by uzyskać masę o konsystencji gęstej śmietany.

Krok 8

Podgrzewam wszystko, aż składniki się ładnie połączą.

Krok 9

Gorącą polewę rozsmarowujemy na cieście, dekorujemy tort uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi (można dodać cukier, wtedy będą karmelizowane) i posypujemy kawą zmieszaną z kakao i wiórkami czekolady.

Krok 10

Ponownie wstawiamy do lodówki. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej