Burgery wegetariańskie z kaszą i dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl

Burgery wegetariańskie z kaszą i dynią

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

101 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

100 gramów

50 gramów

1 łyżka

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

4 listków

1 sztuka

4 sztuki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię pokrój w plasterki, chili i suszone pomidory w drobną kosteczkę. Z czerwonej cebuli i pomidorów wykrój 4 plastry, a ich pozostałości pokrój w drobną kosteczkę. Obrane awokado podziel na 4 części.

Burgery wegetariańskie z kaszą i dynią - Krok 1

Krok 2

Na oliwie podsmaż cebulę, cukinię i pomidory. Dodaj kaszę jaglaną i wlej 400 ml wody wymieszanej z Fixem Knorr. Całość zagotuj, a następnie garnek wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika na około 20 minut, aż kasza wchłonie płyn.

Burgery wegetariańskie z kaszą i dynią - Krok 2

Krok 3

Gorąca kaszę przełóż do miski, zasyp mąką z ciecierzycy dokładnie wymieszaj, a następnie wystudź. Do masy dodaj jajo, suszone pomidory, kmin rzymski oraz soczewicę. Z masy uformuj grube na około 1,5 cm okrągłe kotlety – hamburgery.

Burgery wegetariańskie z kaszą i dynią - Krok 3

Krok 4

Kotlety smaż na rozgrzanej oliwie po 2-3 minuty z każdej strony. W piekarniku lub na patelni zapiecz połówki bułek. Posmaruj je sosem Hellmann’s, dolną połówkę wyłóż kotletem, umieść na nim liść sałaty lodowej, plaster cebuli, pomidora oraz ćwiartkę awokado. Całość przykryj górną częścią bułki i lekko dociśnij.

Burgery wegetariańskie z kaszą i dynią - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Na kotleta możesz położyć plaster sera, najlepiej halloumi lub oscypka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burgery wegetariańskie z kaszą i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burgery wegetariańskie z kaszą i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burgery wegetariańskie z kaszą i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burgery wegetariańskie z kaszą i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burgery wegetariańskie z kaszą i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burgery wegetariańskie z kaszą i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burgery wegetariańskie z kaszą i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kaszotto warzywne
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burgery wegetariańskie z kaszą i dyniąBurgery wegetariańskie z kaszą i dynią

Czy dieta wegetariańska lub wegańska musi oznaczać rezygnację z klasycznych oraz pysznych potraw? Oczywiście, że nie! Tradycyjne przepisy można nieco urozmaicić i pokazać ich nową odsłonę. Również w przypadku burgerów! Te w wersji wegańskiej smakują równie dobrze, jak te bez mięsa. Zgłodniałeś? Czas zabrać się za przyrządzanie! Oto przepis na burgery wegańskie, obok którego nie przejdziesz obojętnie!

Dla kogo?

Dla miłośników różnorodnych składników zamkniętych w chrupiącej bułce. Awokado, cukinia, pomidory, sałata, cebula, a to wszystko zmiksowane z kaszą. Kulinarne szaleństwo!

Na jaką okazję?

To świetna propozycja na pomysłowy obiad, jak i smaczną kolację. Każda okazja jest dobra, aby zjeść wegańskiego burgera!

Czy wiesz, że?

Burgery wegańskie stanowią obowiązkową pozycję w menu w niemal każdej burgerowni. A co ważniejsze, cieszą się dużą popularnością, nawet przez osoby jedzące mięso.

Dla urozmaicenia:

Do hamburgera możesz dołożyć trochę hummusu. Nada on całości wyrazistości i pysznego, kremowego smaku.