ciasteczka maślane

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

7

79 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

150 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć na puszystą masę z cukrem i jajkami.

Krok 2

Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, szybko zagnieść.

Krok 3

Ciasteczka formować wg własnej fantazji.

Krok 4

Piec w temp. 160 stopni. Wierzch ciasteczek powinien pozostać dość jasny.

Krok 5

Można po wystudzeniu zamknąć w puszce i dłużej przechowywać

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • ciasteczka maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • ciasteczka maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • ciasteczka maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • ciasteczka maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • ciasteczka maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • ciasteczka maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • ciasteczka maślane - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - ciasteczka maślaneciasteczka maślane

Drobne, popularne ciasteczka, które możesz wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdzą się jako dekoracja deserów, takich jak lody, kremy czy galaretki z bitą śmietaną, a pokruszone mogą zostać użyte jako chrupiący dodatek do nich. Nadają się również do wykorzystania jako spód sernika. Podczas pieczenia ciasteczek wprowadzaj zmiany, eksperymentuj. Podziel ciasto na dwie części i do jednej z nich dodaj kakao. Spróbuj wersji z rodzynkami, makiem, orzechami, skórką cytrynową albo połącz po dwa ciasteczka za pomocą dżemu lub kremu czekoladowego. Nadawaj im różne kształty – zależnie od okazji. W tym celu możesz użyć nie tylko klasycznych foremek, ale także maszynki do ciasta. Jeśli jej nie masz, zamień na rękaw cukierniczy. Z łatwością przyrządzisz ich świąteczną wersję, jeśli do ciasta dodasz przyprawy piernikowej. Po przestudzeniu oblej je czekoladą. Najlepiej będę wyglądały, jeśli zanurzysz je tylko do połowy. Połóż na kratce i zaczekaj, aż polewa zastygnie. Gotowe ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.