ciasteczka maślane

- Krok 1Kasię utrzeć na puszystą masę z cukrem i jajkami.
- Krok 2Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, szybko zagnieść.
- Krok 3Ciasteczka formować wg własnej fantazji.
- Krok 4Piec w temp. 160 stopni. Wierzch ciasteczek powinien pozostać dość jasny.
- Krok 5Można po wystudzeniu zamknąć w puszce i dłużej przechowywać
ciasteczka maślane
Drobne, popularne ciasteczka, które możesz wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdzą się jako dekoracja deserów, takich jak lody, kremy czy galaretki z bitą śmietaną, a pokruszone mogą zostać użyte jako chrupiący dodatek do nich. Nadają się również do wykorzystania jako spód sernika. Podczas pieczenia ciasteczek wprowadzaj zmiany, eksperymentuj. Podziel ciasto na dwie części i do jednej z nich dodaj kakao. Spróbuj wersji z rodzynkami, makiem, orzechami, skórką cytrynową albo połącz po dwa ciasteczka za pomocą dżemu lub kremu czekoladowego. Nadawaj im różne kształty – zależnie od okazji. W tym celu możesz użyć nie tylko klasycznych foremek, ale także maszynki do ciasta. Jeśli jej nie masz, zamień na rękaw cukierniczy. Z łatwością przyrządzisz ich świąteczną wersję, jeśli do ciasta dodasz przyprawy piernikowej. Po przestudzeniu oblej je czekoladą. Najlepiej będę wyglądały, jeśli zanurzysz je tylko do połowy. Połóż na kratce i zaczekaj, aż polewa zastygnie. Gotowe ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.