Ciasto czekoladowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

37

211 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

372 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

581 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

5 sztuk

125 gramów

50 gramów

1 sztuka

2 opakowania

100 gramów

1 opakowanie

100 gramów

200 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

100 g czekolady roztop w kąpieli wodnej razem z masłem. Jajka ubij dokładnie z cukrem na puszystą masę.

Krok 2

Mąkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawaj po łyżce mąkę, delikatnie mieszając. Na koniec dodaj ostudzoną masę czekoladową i wymieszaj.

Krok 3

Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i oprószonej mąką tortownicy i piecz w 180 st. C około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odwróć do góry dnem.

Krok 4

100 g gorzkiej czekolady zetrzyj na tarce. Upieczone ciasto ostudź i przekrój w poprzek.

Krok 5

Blaty przełóż konfiturą, złóż ponownie i polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową. Troszkę polewy zostaw.

Krok 6

Jeszcze niezastygłe boki posyp tartą czekoladą. Na wierzchu ciasta narysuj resztą polewy serduszko. Gdy polewa zastygnie jego środek, podrap widelcem i ułóż na nim napis z czekoladowych literek.

2

Opinie o przepisie

  • Natalie Chwirut

    Natalie Chwirut

    Torcik wyszedł przepyszny! Dziekuje za przepis <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Kawczyńska

    Magdalena Kawczyńska

    Super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto czekoladoweCiasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe to lubiany i popularny wypiek, który można przygotowywać na najróżniejsze sposoby. Wyraziste kakao, które doskonale komponuje się zarówno z dodatkami słodkimi, jak i wytrawnymi, pozwala na wiele oryginalnych połączeń. Gotowe ciasto najlepiej udekorować polewą czekoladową – warto tu wykorzystać dowolny, ulubiony rodzaj czekolady – mleczną, białą lub gorzką. W przypadku tej ostatniej, wybierz taką, która ma w swoim składzie 80% kakao. Aby urozmaicić smak ciasta, można przełożyć blaty kwaśną konfiturą, np. z malin lub pigwy. Jeżeli przygotowujesz ciasto czekoladowe na specjalną okazję, np. urodziny lub imieniny, stwórz na wypieku spersonalizowaną dedykację z gotowych literek czekoladowych. Ciasto warto ponadto udekorować sezonowymi owocami (świetnie sprawdzą się tu na przykład maliny, porzeczki czy truskawki), startą na tarce o grubych oczkach czekoladą oraz bakaliami (orzechami włoskimi, migdałami, daktylami, rodzynkami). W każdej wersji wypiek będzie równie efektowny i smaczny.