Ciasto czekoladowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

37

219 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

372 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

581 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

5 sztuk

125 gramów

100 gramów

50 gramów

1 łyżeczka

100 gramów

2 opakowania

1 opakowanie

1 sztuka

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

100 g czekolady roztop w kąpieli wodnej razem z masłem. Jajka ubij dokładnie z cukrem na puszystą masę.

Krok 2

Mąkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawaj po łyżce mąkę, delikatnie mieszając. Na koniec dodaj ostudzoną masę czekoladową i wymieszaj.

Krok 3

Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i oprószonej mąką tortownicy i piecz w 180 st. C około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odwróć do góry dnem.

Krok 4

100 g gorzkiej czekolady zetrzyj na tarce. Upieczone ciasto ostudź i przekrój w poprzek.

Krok 5

Blaty przełóż konfiturą, złóż ponownie i polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową. Troszkę polewy zostaw.

Krok 6

Jeszcze niezastygłe boki posyp tartą czekoladą. Na wierzchu ciasta narysuj resztą polewy serduszko. Gdy polewa zastygnie jego środek, podrap widelcem i ułóż na nim napis z czekoladowych literek.

2

Opinie o przepisie

  • Natalie Chwirut

    Natalie Chwirut , 19.02.2016

    Torcik wyszedł przepyszny! Dziekuje za przepis <3

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Kawczyńska

    Magdalena Kawczyńska , 17.09.2015

    Super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto czekoladowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto czekoladoweCiasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe to lubiany i popularny wypiek, który można przygotowywać na najróżniejsze sposoby. Wyraziste kakao, które doskonale komponuje się zarówno z dodatkami słodkimi, jak i wytrawnymi, pozwala na wiele oryginalnych połączeń. Gotowe ciasto najlepiej udekorować polewą czekoladową – warto tu wykorzystać dowolny, ulubiony rodzaj czekolady – mleczną, białą lub gorzką. W przypadku tej ostatniej, wybierz taką, która ma w swoim składzie 80% kakao. Aby urozmaicić smak ciasta, można przełożyć blaty kwaśną konfiturą, np. z malin lub pigwy. Jeżeli przygotowujesz ciasto czekoladowe na specjalną okazję, np. urodziny lub imieniny, stwórz na wypieku spersonalizowaną dedykację z gotowych literek czekoladowych. Ciasto warto ponadto udekorować sezonowymi owocami (świetnie sprawdzą się tu na przykład maliny, porzeczki czy truskawki), startą na tarce o grubych oczkach czekoladą oraz bakaliami (orzechami włoskimi, migdałami, daktylami, rodzynkami). W każdej wersji wypiek będzie równie efektowny i smaczny.