Ciasto czekoladowe

- Krok 1100 g czekolady roztop w kąpieli wodnej razem z masłem. Jajka ubij dokładnie z cukrem na puszystą masę.
- Krok 2Mąkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodawaj po łyżce mąkę, delikatnie mieszając. Na koniec dodaj ostudzoną masę czekoladową i wymieszaj.
- Krok 3Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i oprószonej mąką tortownicy i piecz w 180 st. C około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odwróć do góry dnem.
- Krok 4100 g gorzkiej czekolady zetrzyj na tarce. Upieczone ciasto ostudź i przekrój w poprzek.
- Krok 5Blaty przełóż konfiturą, złóż ponownie i polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową. Troszkę polewy zostaw.
- Krok 6Jeszcze niezastygłe boki posyp tartą czekoladą. Na wierzchu ciasta narysuj resztą polewy serduszko. Gdy polewa zastygnie jego środek, podrap widelcem i ułóż na nim napis z czekoladowych literek.

Ciasto czekoladowe to lubiany i popularny wypiek, który można przygotowywać na najróżniejsze sposoby. Wyraziste kakao, które doskonale komponuje się zarówno z dodatkami słodkimi, jak i wytrawnymi, pozwala na wiele oryginalnych połączeń. Gotowe ciasto najlepiej udekorować polewą czekoladową – warto tu wykorzystać dowolny, ulubiony rodzaj czekolady – mleczną, białą lub gorzką. W przypadku tej ostatniej, wybierz taką, która ma w swoim składzie 80% kakao. Aby urozmaicić smak ciasta, można przełożyć blaty kwaśną konfiturą, np. z malin lub pigwy. Jeżeli przygotowujesz ciasto czekoladowe na specjalną okazję, np. urodziny lub imieniny, stwórz na wypieku spersonalizowaną dedykację z gotowych literek czekoladowych. Ciasto warto ponadto udekorować sezonowymi owocami (świetnie sprawdzą się tu na przykład maliny, porzeczki czy truskawki), startą na tarce o grubych oczkach czekoladą oraz bakaliami (orzechami włoskimi, migdałami, daktylami, rodzynkami). W każdej wersji wypiek będzie równie efektowny i smaczny.