PRZEPISY.PL

Wypróbujcie nasz przepis na tradycyjne gołąbki, tym razem jednak w liściach włoskiej kapusty. Podczas duszenia kapusta włoska pozostaje jędrna i chrupka.

Gołąbki z kapusty włoskiej - autor: Piotr Murawski

Gołąbki z kapusty włoskiej

  • 90
  • 4
  • Łatwe
  • 0
677
osób dodało do Mniamlisty
677
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe300 g
  • kapusta włoska liście10 szt
  • Esencja do duszonych mięs Knorr
    2 szt
  • koncentrat pomidorowy4 łyżki
  • ugotowany biały ryż5 łyżek
  • cukier1 łyżeczka
  • jajka2 szt
  • cebula2 szt
Gołąbki z kapusty włoskiej – krok 1

Krok 1

Liście kapusty sparz kilka minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Po wyjęciu wytnij grubsze nerwy lub rozbij lekko tłuczkiem.
Gołąbki z kapusty włoskiej – krok 2

Krok 2

Cebulę pokrój w kostkę. Połowę podsmaż.
Gołąbki z kapusty włoskiej – krok 3

Krok 3

Do miski dodaj mięso, zeszkloną cebulę, jajka oraz ryż. Całość dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.
Gołąbki z kapusty włoskiej – krok 4

Krok 4

Z farszu uformuj wałeczki, a następnie układaj na liściach kapusty. Liście kapusty zawiń.
Gołąbki z kapusty włoskiej – krok 5

Krok 5

Podsmaż pozostałą cebulę, dodaj koncentrat pomidorowy. Następnie wlej litr wrzącej wody i dodaj Esencję do duszonych mięs Knorr, aby nadać daniu głębokiego smaku.
Gołąbki z kapusty włoskiej – krok 6

Krok 6

Na dnie drugiego garnka ułóż 2 liście kapusty, a na nich ułóż gołąbki. Całość zalej przygotowanym sosem i duś na wolnym ogniu przez ok. 45 min. Gotowe gołąbki podawaj z ziemniakami purée.

Więcej przepisów z tym produktem

Esencja do duszonych mięs KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

138
osób dodało do Mniamlisty
90''
4
Łatwe
314
osób dodało do Mniamlisty
90''
6
Średnie
67
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
147
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Średnie