Mięsne pulpety z suszonymi śliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

409 osób wydrukowało

Pobierz pdf

560 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

500 gramów

1 słoik

100 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i suszone śliwki pokrój w drobna kosteczkę.

Mięsne pulpety z suszonymi śliwkami - Krok 1

Krok 2

Do mięsa mielonego dodaj połowę opakowania Klopsików w sosie pomidorowym Knorr, cebulę i suszone śliwki. Całość dokładnie wymieszaj.

Mięsne pulpety z suszonymi śliwkami - Krok 2

Krok 3

Z mięsa uformuj małe okrągłe pulpeciki. Obsmaż je delikatnie na rozgrzanej margarynie.

Mięsne pulpety z suszonymi śliwkami - Krok 3

Krok 4

Dodaj pomidory z puszki i drugą połowę opakowania Klopsików w sosie pomidorowym Knorr. Wszystko razem wymieszaj i duś pod przykryciem 2-3 minuty. Gotowe pulpeciki podawaj z kaszą gryczaną

Mięsne pulpety z suszonymi śliwkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.

4

Opinie o przepisie

  • Jarek  Zarębiński

    Jarek Zarębiński

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jadwigalis1950@o2.pl  Herman

    jadwigalis1950@o2.pl Herman

    Udostępniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniela  winiewska

    daniela winiewska

    dzięki wielkie za ten przepis na klopsiki, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna W

    Krystyna W

    bardzo mi smakowal0

    Odpowiedz Odpowiedz

Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięsne pulpety z suszonymi śliwkamiMięsne pulpety z suszonymi śliwkami

Jeśli lubisz połączenie smaków wytrawnych i słodkich, sięgnij po przepis na mięsne pulpety z suszonymi śliwkami. Suszone owoce – nie tylko śliwki, ale także morele czy żurawina – bardzo dobrze smakują jako dodatki do mięs. Wybierz dowolne śliwki – np. wędzone albo kalifornijskie. Jeśli są twarde, namocz je wcześniej w wodzie. Pokrój owoce w drobną kostkę, tak, by dobrze połączyły się z mięsem i pozostałymi dodatkami, tworząc łatwą do formowania masę. Dodaj do niej cebulę oraz przyprawę, i formuj niewielkie kulki. Najlepsze będą nieduże, wtedy lepiej będą prezentowały się na talerzu – ułatwisz sobie pracę, zwilżając dłonie i nabierając mięso małą łyżeczką. Usmaż je na złocisty kolor, a następnie wlej na patelnię krojone pomidory z puszki. Dopraw je, by sos zgęstniał i nabrał bardziej wyrazistego smaku. Gotuj całość przez chwilę. Mięsne pulpety z suszonymi śliwkami bardzo dobrze będą smakowały z kaszą jaglaną, gryczaną albo z kuskusem. Podawaj je posypane świeżą natką pietruszki. Sprawdź, jakie są dobre!