
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
3 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso połącz z jajkiem, kaszą i pokrojoną w drobną kostkę cebulą.

Krok 2
W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj marchew startą na dużych oczkach.

Krok 3
Formuj z farszu pulpety i wrzucaj do garnka partiami.

Krok 4
Gdy ostatnie pulpety będą ugotowane, przełóż je do drugiego garnka.

Krok 5
Koncentrat pomidorowy połącz z zawartością opakowania Fix Knorr i dwiema szklankami wywaru z gotowania.

Krok 6
Wlej sos do pulpetów i duś je przez 10 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpety gotowane
Pomidorowy sos napoli to jeden z najprostszych i najbardziej klasycznych włoskich dodatków do dań obiadowych. Doskonale podkreśli smak wieprzowo-wołowych pulpetów gotowanych. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tej potrawy jest połączenie mielonego mięsa z drobno posiekaną cebulą oraz jajkiem. Co dalej? Tego dowiesz się z naszego przepisu na pulpety gotowane. Już teraz jednak możesz założyć, że będą naprawdę pyszne!
Dla kogo?
Jeśli lubisz dania inspirowane kuchnią włoską, pulpety z mięsa mielonego gotowane w aromatycznym sosie szybko powędrują na szczyt listy twoich ulubionych specjałów. Po wymieszaniu mięsa z jajkiem i cebulą, obraną marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wrzuć do dużego garnka z wodą i całość doprowadź do wrzenia. W marchewkowym bulionie ugotuj pulpety, po czym przełóż je do rondelka.
Na jaką okazję?
Zwróć uwagę na gotowane pulpety, kiedy nie masz zbyt wiele czasu na przyrządzenie posiłku. Wymieszaj błyskawiczny produkt do spaghetti napoli z koncentratem pomidorowym oraz dwiema szklankami wywaru z pulpetów gotowanych. Powstałym sosem zalej pulpety i duś przez kilka minut, aż zgęstnieje. Cała praca nad potrawą zajmie ci zaledwie dwa kwadranse! Pulpety gotowane z pomidorowym sosem to prawdziwa klasyka, która zachwyci Twoje podniebienie.
Czy wiesz, że?
Aby pulpety gotowane miały bardziej zwartą konsystencję, dodaj do nich także kaszę mannę. Z przygotowanej w ten sposób masy formuj nieduże kulki. Dodatkowo, pulpety gotowane możesz wzbogacić o przyprawy takie jak oregano, bazylia, czy czosnek, które nadadzą im jeszcze głębszy smak.
Dla urozmaicenia:
Pulpety gotowane podawaj na ciepło z purée ziemniaczanym, ryżem czy makaronem. Do dekoracji gotowanych klopsików użyj kilku listków świeżej bazylii lub pietruszki. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe z naszym przepisem na pulpety z mięsa mielonego gotowane w sosie napoli.
Jeśli szukasz prostego i pysznego dania inspirowanego kuchnią włoską, koniecznie spróbuj naszych przepisów na spaghetti bolognese lub na pyszne cannelloni z mięsem!