Mięsne pulpety z suszonymi śliwkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

261 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

409 osób wydrukowało

Pobierz pdf

560 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

1 słoik

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i suszone śliwki pokrój w drobna kosteczkę.

Mięsne pulpety z suszonymi śliwkami - Krok 1

Krok 2

Do mięsa mielonego dodaj połowę opakowania Klopsików w sosie pomidorowym Knorr, cebulę i suszone śliwki. Całość dokładnie wymieszaj.

Mięsne pulpety z suszonymi śliwkami - Krok 2

Krok 3

Z mięsa uformuj małe okrągłe pulpeciki. Obsmaż je delikatnie na rozgrzanej margarynie.

Mięsne pulpety z suszonymi śliwkami - Krok 3

Krok 4

Dodaj pomidory z puszki i drugą połowę opakowania Klopsików w sosie pomidorowym Knorr. Wszystko razem wymieszaj i duś pod przykryciem 2-3 minuty. Gotowe pulpeciki podawaj z kaszą gryczaną

Mięsne pulpety z suszonymi śliwkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki.

4

Opinie o przepisie

  • Jarek  Zarębiński

    Jarek Zarębiński, 05.12.2019

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • jadwigalis1950@o2.pl  Herman

    jadwigalis1950@o2.pl Herman , 28.10.2019

    Udostępniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • daniela  winiewska

    daniela winiewska , 28.10.2019

    dzięki wielkie za ten przepis na klopsiki, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna W

    Krystyna W, 28.10.2019

    bardzo mi smakowal0

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mięsne pulpety z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mięsne pulpety z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mięsne pulpety z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mięsne pulpety z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mięsne pulpety z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mięsne pulpety z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mięsne pulpety z suszonymi śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięsne pulpety z suszonymi śliwkamiMięsne pulpety z suszonymi śliwkami

Jeśli lubisz połączenie smaków wytrawnych i słodkich, sięgnij po przepis na mięsne pulpety z suszonymi śliwkami. Suszone owoce – nie tylko śliwki, ale także morele czy żurawina – bardzo dobrze smakują jako dodatki do mięs. Wybierz dowolne śliwki – np. wędzone albo kalifornijskie. Jeśli są twarde, namocz je wcześniej w wodzie. Pokrój owoce w drobną kostkę, tak, by dobrze połączyły się z mięsem i pozostałymi dodatkami, tworząc łatwą do formowania masę. Dodaj do niej cebulę oraz przyprawę, i formuj niewielkie kulki. Najlepsze będą nieduże, wtedy lepiej będą prezentowały się na talerzu – ułatwisz sobie pracę, zwilżając dłonie i nabierając mięso małą łyżeczką. Usmaż je na złocisty kolor, a następnie wlej na patelnię krojone pomidory z puszki. Dopraw je, by sos zgęstniał i nabrał bardziej wyrazistego smaku. Gotuj całość przez chwilę. Mięsne pulpety z suszonymi śliwkami bardzo dobrze będą smakowały z kaszą jaglaną, gryczaną albo z kuskusem. Podawaj je posypane świeżą natką pietruszki. Sprawdź, jakie są dobre!