
Składniki
2 kilogramy
100 gramów
200 gramów
200 gramów
100 gramów
1 opakowanie
4 sztuki
2 sztuki
5 łyżek
1 łyżeczka
1 łyżeczka
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
100 g posiekanej słoniny usmaż na patelni, wrzuć kurzą wątróbkę, podsmaż, ostudź i drobno posiekaj.
Krok 2
Cielęcinę, wieprzowinę i 100 gram słoniny zmiel w maszynce, dodaj przyprawy, posiekane szalotki, jajka i dwie łyżki koniaku dobrze wymieszaj.
Krok 3
Kaczkę wypatrosz, umyj, oddziel mięso od kości i zdejmij skórę. Mięso z piersi i nóżek oraz ozór wołowy pokrój w plastry.
Krok 4
Kawałki mięsa wymieszaj z masą z mielonego mięsa i pozostałym koniakiem. Fix Knorr wymieszaj w niewielkiej ilości wody i dodaj do masy mięsnej.
Krok 5
Formę wyłóż plastrami pozostałej słoniny, nałóż masę mięsną , z wierzchu przykryj skórą kaczki i cienką warstwą słoniny. Piecz w piekarniku przez 90 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Soczyste Kotlety Mielone Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet z kaczki
Pasztet z kaczki jest wykwintnym daniem, które uświetni świąteczny stół lub przyjęcia. Jego wykonanie jest co prawda dosyć pracochłonne, ale wyszukany smak mięs i przypraw będzie warty każdej spędzonej w kuchni minuty. Zanim przystąpisz do przyrządzania pasztetu, musisz zaopatrzyć się w kilka rodzajów mięs: kaczkę, ozór wołowy, cielęcinę, wieprzowinę, słoninę oraz kurze wątróbki. Oprócz tego będziesz potrzebować także jajek, szalotek oraz korzennych przypraw – cynamonu i gałki muszkatołowej. Część mięs należy zmielić w maszynce razem z posiekaną szalotką, jajkami, koniakiem oraz przyprawami. Kaczkę opraw, a jej mięso pokrój na kawałki. Dodaj ją, wraz z plastrami ozora i koniakiem do masy z mielonego mięsa. Formę do pasztetu wyłóż plastrami słoniny, umieść na nich mięsną masę, a na wierzchu ułóż fragmenty kaczej skóry i cienką warstwę słoniny. Piecz w piekarniku. Gotowy pasztet podawaj na zimno, z dodatkiem pieczywa. Wypróbuj nasz przepis na tę smaczną potrawę z kaczki. Życzymy smacznego.