Pieczony schab pod pierzynką z majonezu
łatwe
3532 osoby zapisały

Składniki
1 kilogram
300 gramów
4 łyżki
1 sztuka
1 pęczek
100 gramów
2 łyżki
1 sztuka
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schab pokrój w 1 cm grubości plastry, oprósz Przyprawą do mięs Knorr. Ułóż na blasze do pieczenia, na pergaminie.

Krok 2
Bułkę rozkrusz w mikserze lub posiekaj drobno nożem. Połącz z tartym serem i pokruszonymi orzechami.

Krok 3
Pieczarki pokrój w plastry, cebule w piórka, dodaj posiekaną natkę pietruszki i majonez Hellmann's.

Krok 4
Farsz ułóż na wierzchu schabu. Całość obficie oprósz przygotowaną wcześniej bułką z serem i orzechami. Blachę z mięsem wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 15- 20 minut.


Dobra rada:
Do majonezu możesz dodać łyżkę lub dwie ketchupu pikantnego Hellmann‘s, zaostrzy on delikatnie smak potrawy.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony schab pod pierzynką z majonezu
Połączenie soczystego mięsa z delikatnym smakiem grzybów i chrupiącą serowo-orzechową posypką będzie dobrą propozycją na popisowe danie podczas przyjęcia. Schab pod pierzynką z majonezem to bardzo smaczna i wyrazista mięsna potrawa. Aby ją przyrządzić, na początek oczyść mięso, pokrój w plastry i obtoczone w przyprawach ułóż na pergaminie. Na plastrach umieść masę z pieczarek, cebuli, posiekanej natki pietruszki oraz majonezu. Jeśli chcesz zaostrzyć smak całości, dodaj też łyżkę ketchupu. Przykryj mięso również chrupiącą warstwą z orzechów, startego sera żółtego i pokruszonej bułki. Opcjonalnie dobrym uzupełnieniem tej mieszanki będzie rozmaryn lub oregano. Gotowe kotlety schabowe z piekarnika z majonezem będą wyśmienite, jeśli zaserwujesz je z sałatką. Do pieczonego schabu pod pierzynką z majonezu podaj np. roszponkę z pomidorami koktajlowymi, mozzarellą i czarnymi oliwkami. Szukasz propozycji na uroczystą okazję lub niedzielny obiad? Wypróbuj schab pieczony z cebulą i majonezem, przygotowany według tego przepisu!
Dla kogo?
Schab pieczony w plastrach z majonezem na stałe zagości w menu wielbicieli klasycznej wieprzowiny, przygotowanej w nowoczesnej odsłonie. Co więcej, przepis przypadnie do gustu tym z was, którzy nie mają zbyt dużo czasu na codzienne gotowanie.
Na jaką okazję?
Na każdą! Schab w majonezie pieczonym to świetny pomysł na codzienny obiad, ale także na świąteczną kolację w rodzinnym gronie.
Czy wiesz, że?
Aby zachować soczystość schabu pod pierzynką z majonezem, nie należy mięsa zbyt długo piec. Przydatna będzie także brytfanna z wodą, którą można ustawić w piekarniku.
Dla urozmaicenia:
Jeśli wolisz warzywa na ciepło, kotlety schabowe z piekarnika z majonezem idealnie komponują się z brokułami przygotowanymi na parze.