Składniki
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
0.25 sztuki
1 sztuka
500 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ryż w torebce, poszatkuj drobniutko kapustę. Kapustę wymieszaj dobrze z mięsem, ugotowanym ryżem i Fixem. Uformuj 8-10 gołąbków.

Krok 2
Gołąbki podsmaż z obu stron na rozgrzanej, głębokiej patelni z dipem. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z częścią letniej wody (300 mililitrami), dopraw solą i pieprzem do smaku i zalej gołąbki.

Krok 3
Duś pod przykryciem na średnim ogniu około 30 minut, od czasu do czasu podlewając gołąbki pozostałą częścią wody (200 mililitrami,) w zależności od potrzeb.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gołąbki bez zawijania - VIDEO
Słynne danie polskiej kuchni, którym zajadają się zarówno miłośnicy tradycyjnych przysmaków, jak i zagraniczni turyści. Tym razem nieco zmodyfikujemy klasyczną recepturę, by podać efektowne gołąbki bez zawijania z młodej kapusty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na gołąbki.
Dla kogo? Potrawa kojarzona jest jako pracochłonna, co może niektórych zniechęcać do jej samodzielnego przygotowania. Gołąbki bez zawijania błyskawicznie zmienią te poglądy! Do przyrządzenia gołąbków nie musisz używać liści kapusty w całości. Wykorzystanie szatkowanego warzywa sprawi, że czas przyrządzenia dania znacznie się skróci. Wegetarianów ucieszy fakt, że gołąbki bez zawijania bez mięsa również smakują wyśmienicie.
Na jaką okazję? Organizujesz spotkanie rodzinne, na którym swoją obecność zapowiedzieli zarówno seniorzy, jak i przedstawiciele młodszego pokolenia? Gołąbki to uniwersalne danie, które posmakuje każdemu. Podczas dużych przyjęć dobrze jest mieć w zanadrzu zarówno wariant mięsny, jak i gołąbki wegetariańskie bez zawijania.
Czy wiesz, że? Podczas gotowania pamiętaj, że w zależności od tego, jakie mięso jest składnikiem dania, różny będzie czas jego duszenia. Wołowina dusi się dłużej niż cielęcina, wieprzowina natomiast potrzebuje stosunkowo mało czasu, by zmięknąć. Mięso powinno być kruche, a jednocześnie soczyste i miękkie. Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty podawaj na gorąco z sosem pomidorowym albo grzybowym. Jako dodatek serwuj ziemniaki, ryż albo kaszę..
Dla urozmaicenia: Gołąbki bez zawijania przygotowuje się z mięsa mielonego z dodatkiem ryżu lub kaszy. Jeśli chcesz nieco urozmaicić farsz do gołąbków z młodej kapusty, możesz do reszty składników dołożyć pokrojoną w kostkę cebulę albo posiekany czosnek – dzięki temu gołąbki nabiorą wyrazistego smaku. Nie przepadasz za cebulą? Postaw na grzyby – to również dodatek, który pasuje do mięsa z ryżem i nadaje mu ładny zapach. Leśne grzyby staną się doskonałą alternatywą dla wegetarianów. Gołąbki bez zawijania w wersji wege to równie prosta receptura. Całość koniecznie dopraw pieprzem i solą oraz odrobiną ziół.