Sałatka królewska

Autor: MartaS

ratingratingratingratingrating

2

5 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżeczki

400 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

4 sztuki

1 sztuka

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory pokrój w cząstki, cebulę w plastry a ogórka w kostkę.

Krok 2

Na czterech talerzach rozłożyć porwaną sałatę, pomidora i ogórka.

Krok 3

Posypać kukurydzą, przykryć plastrami cebuli. Oprósz pieprzem i skropić oliwą.

Krok 4

Mięso pokrój na 4 plastry, lekko rozbij i oprósz Marynatą do mięs Knorr i wstaw na 45 min do lodówki.

Krok 5

Na rozgrzanym tłuszczu przesmaż mięso po kilka minut z każdej strony.

Krok 6

Gorące mięso położyć na przygotowanych porcjach sałatki. Podawać z białym pieczywem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka królewska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
12 osób ogląda przepis:
Krem z brokułów
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka królewskaSałatka królewska

Sałatka królewska to propozycja podania popularnej karkówki w wersji sałatkowej. Usmażone plastry mięsa wieprzowego układa się na liściach sałaty, czerwonej cebuli, kukurydzy z puszki i pokrojonych pomidorach oraz ogórkach. Warzywa polane oliwą i posypane świeżo zmielonym pieprzem dobrze komponują się z karkówką o wyrazistym smaku. Potrawę serwuje się z białym pieczywem, np. bagietką, pszennymi bułkami lub chlebem wiejskim. Podaje się je na ciepło, więc całość może się stać smacznym obiadem, ale także daniem głównym podczas przyjęcia. Do karkówki pasują również świeże zioła, których używa się jednocześnie do dekoracji sałatki. Sprawdzą się zwłaszcza rozmaryn, tymianek oraz bazylia. Sałatka z karkówką dobrze współgra także z innymi warzywami. Pasować będą do niej np. kapusta pekińska zamiast sałaty oraz czerwona fasola i papryka jako dodatek. Jeśli mięso do sałatki pokroisz na mniejsze kawałki i podasz na zimno, będzie dobrą propozycją na drugie śniadanie w pracy. Spróbuj sałatki królewskiej według tego przepisu.