Steak z rostbefu z kaszą jaglaną i sosem grzybowym

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

12

254 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

216 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

150 gramów

0.5 litra

2 sztuki

50 gramów

200 mililitrów

1 łyżeczka

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku rozgrzej Ramę. Poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż boczek. Gdy się dobrze wysmaży dodaj pokrojoną w kostkę jedną cebulę. Smaż do momentu aż się zeszkli.

Steak z rostbefu z kaszą jaglaną i sosem grzybowym - Krok 1

Krok 2

Następnie dodaj kaszę jaglaną, całość smaż chwilę po czym zalej 400 ml bulionu, dodaj ziele angielskie, liść laurowy. Kasze doprowadź do wrzenia. Następnie przykryj i wstaw do nagrzanego do 160 °C piekarnika na około 20 minut. Jeśli po tym czasie kasza będzie jeszcze twarda zamieszaj ją i pozostaw na kolejne 10 minut.

Steak z rostbefu z kaszą jaglaną i sosem grzybowym - Krok 2

Krok 3

Po wstawieniu kaszy do piekarnika zacznij smażyć steki. Mięso oprósz solą i pieprzem posmaruj delikatnie z wierzchu Ramą. Smaż na średnio rozgrzanej patelni grillowej około 7-8 minut przekręcając mięso co jakiś czas. Jeśli nie lubisz różowego mięsa w środku proces smażenia wydłuż o kolejne 5- 10 minut.

Steak z rostbefu z kaszą jaglaną i sosem grzybowym - Krok 3

Krok 4

W między czasie przygotuj sos. Na patelnie wlej pozostała część Ramy. Na gorącym tłuszczu zeszklij kolejną cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj posiekany ząbek czosnku, liść laurowy i ziele angielskie. Patelnie oprósz mąką. Wlej na nią śmietanę wymieszaną z bulionem. Dodaj pokruszone suszone grzyby. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 4 minuty co jakiś czas mieszając. Sos na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem oraz roztartym majerankiem.

Steak z rostbefu z kaszą jaglaną i sosem grzybowym - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do przygotowania sosu możesz użyć kilka pokrojonych w plastry pieczarek.

77

Opinie o przepisie

  • Marcin Kasielski

    Marcin Kasielski

    Świetnie o której mam być na ten obiad :-))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mania Iga Miłek

    Mania Iga Miłek

    Bleee

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Nowa

    Ryszard Nowa

    Wygląda jak żabka !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Zabost

    Tomasz Zabost

    Bys tylko jadła;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Pitas

    Michał Pitas

    A te grzyby to surowjatka cz sromotnikowy !@#$

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Kąkolewski

    Tomasz Kąkolewski

    Widzę, że część to kupione komentarze, jesteście żałośni.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirek Horbacz

    Mirek Horbacz

    Wstyd !!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirek Horbacz

    Mirek Horbacz

    Podgrzej ramę? obracaj stek tam i z powrotem? kończ waść wstydu oszczędż! ani słowa o tym jakie mięso wziąć !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Konrad Korpet

    Konrad Korpet

    W tej całej Ramie są utwardzone tłuszcze roślinne. A to syf przecież

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Ziółkowski

    Stanisław Ziółkowski

    czy to Okrasa?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Poręba

    Grażyna Poręba

    Ale grzybków w tym roku nie było!! Pozdrawiam.:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotr Kieslich

    Piotr Kieslich

    wpraszam się.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Dopierała

    Sławomir Dopierała

    Małe jakieś to to....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Janeczek

    Hanna Janeczek

    Pychotka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Nowy

    Zbigniew Nowy

    A fu !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Otylia Wójtowicz

    Agata Otylia Wójtowicz

    Blee i drogo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanna Ciuba

    Hanna Ciuba

    Oby smakował, bo wygląda obrzydliwie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugeniusz Ziątek

    Eugeniusz Ziątek

    Ten stek skojarzył mi się z uroczą ropuszką przed jej skokiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Zaborowska

    Teresa Zaborowska

    Mniam mniam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leon Jakubowski

    Leon Jakubowski

    Byłabyś Krystynko dobrą koleżanką jakbyś wysłała przez feceboka do mnie abym poprobował..ha..ha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Zieliński

    Józef Zieliński

    Może to i smaczne :) ale przyjrzyjcie się jak ten stek wygląda ? - Toż to żaba smażona której Francuzi obcięli udka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waclaw Hřebik

    Waclaw Hřebik

    Wygląda jak żaba w bułce;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aurelia Troszak

    Aurelia Troszak

    A co powiecie na zeberka w miodzie ,pyzy ,surowka z buraka i kompot z wegierek?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Wysocki

    Roman Wysocki

    nareszcie coś konkretnego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Szydłowski

    Bogdan Szydłowski

    Ale taki "tyci"? i bez lornetki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Kielar

    Mariola Kielar

    straszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Wołowiec

    Adam Wołowiec

    Z Ramą smakuje z pewnoscią wybornie....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Sarna

    Teresa Sarna

    Kasze smakują z sosikami i tu problem ? Co na to dieta ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Korzeniowska-Kozieł

    Elżbieta Korzeniowska-Kozieł

    Ja też zobaczyłam żabę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbyszek Kuchna

    Zbyszek Kuchna

    Mmian !!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Steak z rostbefu z kaszą jaglaną i sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Steak z rostbefu z kaszą jaglaną i sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Steak z rostbefu z kaszą jaglaną i sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Steak z rostbefu z kaszą jaglaną i sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Steak z rostbefu z kaszą jaglaną i sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Steak z rostbefu z kaszą jaglaną i sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Steak z rostbefu z kaszą jaglaną i sosem grzybowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Ziele angielskie z Meksyku Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Ziele angielskie z Meksyku Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Steak z rostbefu z kaszą jaglaną i sosem grzybowymSteak z rostbefu z kaszą jaglaną i sosem grzybowym

Wykwintna, soczysta wołowina jest doskonałą propozycją na nieco bardziej odświętny obiad lub kolację. Użyj jej do przyrządzenia wyśmienitego steku z rostbefu, podanego z kaszą jaglaną i kremowym sosem grzybowym. Smak kaszy wzbogaci dodatek pokrojonego w kostkę wędzonego boczku, podsmażonego z cebulką. Wymieszaj ze sobą te składniki, zalej wodą i wstaw do piekarnika. Po około 20 minutach kasza powinna być już miękka. Steki usmaż z obu stron na patelni grillowej, dostosowując czas smażenia do swoich preferencji. Sos przygotujesz z posiekanej cebuli, gęstej śmietany, suszonych grzybów oraz bulionu z kostki rosołowej. Cebulę zeszklij na rozgrzanym tłuszczu wraz z pokrojonym czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Na patelnię wlej śmietanę połączoną z bulionem, dodaj pokruszone suszone grzyby – dobrze sprawdzą się prawdziwki. Całość przypraw szczyptą suszonego majeranku. Danie podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu: obok wysmażonego steku nałóż kaszę z boczkiem i polej sosem grzybowym. Smacznego.