Przepisy na Wigilię i Święta
468 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (468) 
łatwe
średnie
średnie
średnie
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
trudne
trudne
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
trudne
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej
Wigilia i Święta
Komponując wigilijne i bożonarodzeniowe menu, wybieraj typowo zimowe produkty. To nie tylko suszone grzyby, ale również kapusta, ryby czy buraki. Na bazie tych kilku składników przygotujesz wiele smacznych dań. Tworzenie listy potraw na kolację wigilijną lub obiad bożonarodzeniowy rozpocznij od zup. Klasyczną i uniwersalną propozycją jest barszcz czerwony, który podasz na wiele sposobów: sauté, z dodatkiem drożdżowych krokietów lub z uszkami z kapustą i grzybami. Inną smaczną zupą będzie aksamitny krem grzybowy, którego konsystencję uatrakcyjnisz, poprzez dodanie do niego chrupiących grzanek z chleba razowego lub groszku ptysiowego. Z wybraną zupą możesz przejść do kolejnego etapu: wyboru dań głównych. Zacznij od tych, których bazą jest kapusta – na Boże Narodzenie świetnie sprawdzi się bigos, który występuje w wielu wariantach. Jeśli zależy Ci na czasie, wybierz ekspresowy w przygotowaniu wariant tej potrawy. Sprawdź również przepisy na pierogi z kapustą i grzybami oraz gołąbki. Kolejnym świątecznym klasykiem są śledzie: w oleju, zalewie, sosie, sałatce, śmietanie, pod pierzynką – możliwości jest wiele. Z ryb warto wybrać również karpia: smaczne dania przygotujesz zarówno z całej ryby, jak i z filetów. Sprawdź przepisy na karpia faszerowanego, w galarecie, pieczonego, po żydowsku czy smażonego. Z mięs sprawdzi się pieczona kaczka, schab, kurczak, szynka, indyk oraz wykwintne pasztety. Zainteresuj się również sałatkami, na przykład klasyczną jarzynową – której bazę stanowią najczęściej ziemniaki, groszek konserwowy, gotowana włoszczyzna i jajka na twardo. Dobrym wyborem będzie również sałatka gyros lub ta, której bazą jest kurczak. Po świątecznej kolacji lub obiedzie warto podać deser. Świetnie nadadzą się pierniczki lub różnego typu ciasta, w szczególności te, których głównym składnikiem jest mak. Jeśli chcesz podkreślić uroczysty charakter dnia, upiecz tort. Wymienione powyżej propozycje to niejedyne możliwości potraw, które sprawdzą się na Boże Narodzenie. Koniecznie zapoznaj się z podkategoriami tego działu i zainspiruj się naszymi przepisami przy komponowaniu bożonarodzeniowego menu. Wesołych Świąt!