
Składniki
100 gramów
1 kilogram
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
250 gramów
15 sztuk
1 łyżka
400 gramów
2 łyżki
500 mililitrów
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szpinak rozmroź, odciśnij z wody, cebulę i czosnek drobno posiekaj. Suszone pomidory pokrój w kostkę, zetrzyj parmezan.
Krok 2
Na patelni, na rozgrzanej oliwie zeszklij czosnek i cebulę. Dodaj szpinak, smaż chwilę, dodaj suszone pomidory. Całość odstaw na chwilę, aby farsz nieco przestygł. Po tym czasie dodaj ricottę i część parmezanu.
Krok 3
Tak przygotowanym farszem nadziej cannelloni.
Krok 4
W rondelku rozgrzej oliwę, delikatnie podsmaż na niej mąkę, wlej zimne mleko, dodaj bulion Knorr na włoszczyźnie. Całość dokładnie rozmieszaj, tak aby w sosie nie było grudek. Sos dopraw do smaku gałką muszkatołową
Krok 5
W małym rondelku pomieszaj pomidory z puszki z fix spaghetti bolognese Knorr, całość zagotuj. Powstały sos wylej na dno żaroodpornego naczynia. Na sosie ułóż rurki makaronu napełnione szpinakowo-serowym farszem.
Krok 6
Biały sos wylej na wierzch makaronu, posyp po wierzchu pozostałym serem. Całość szczelnie przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 35 minut. Tuż przed końcem pieczenia usuń folię. Zapiekankę dopiecz jeszcze 10 minut, tak aby ser na powierzchni zrobił się rumiany.

Dobra rada:
Do farszu możesz też dodać uprażone orzeszki pinii. Upewnij się, że ser zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
Kuchnia włoska ma wielu miłośników na całym świecie. To w pełni zrozumiałe, skoro wywodzą się z niej tak pyszne potrawy, jak np. cannelloni ze szpinakiem i ricottą. To wegetariańskie danie, którego podstawą są duże makaronowe rurki, jest eleganckie i bardzo smaczne. Można je z powodzeniem przygotować w domu, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by już dziś spróbować tego wyjątkowego przepisu na cannelloni ze szpinakiem i ricottą z repertuaru kuchni włoskiej.
Dla kogo? Sekretem cannelloni – przepisu ze szpinakiem jest farsz bazujący na zielonym warzywie, jednym z najpopularniejszych składników kuchni wegetariańskiej. Równie istotne są suszone pomidory, delikatny kremowy ser i sosy – pomidorowy oraz beszamelowy. Dzięki cannelloni ze szpinakiem i serem udowodnisz wszystkim niedowiarkom, że obiad bez mięsa może smakować pierwszorzędnie.
Na jaką okazję? Cannelloni sprawdzi się jako bezmięsny obiad oraz ciepły lunch. Możesz śmiało odgrzać zapiekany makaron w mikrofalówce, najlepiej posypując go wówczas dodatkową porcją sera, aby potrawa nie była zbyt twarda na wierzchu.
Czy wiesz, że? Podczas przygotowywania makaronu cannelloni ze szpinakiem warto pamiętać, że rurki z farszem powinny być zanurzone w pomidorowym sosie i dobrze przykryte beszamelem. Dzięki temu nie ma potrzeby wcześniejszego podgotowywania makaronu.
Dla urozmaicenia: Miłośnicy bardziej zdecydowanych smaków ricottę mogą zamienić na ser feta. Jeśli chcesz ozdobić danie, ułóż na makaronie cannelloni ze szpinakiem liście bazylii, pomidorki koktajlowe lub natkę pietruszki.