Ciasto amerykańskie

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

239

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 opakowanie

2 kilogramy

15 dekagramów

1 opakowanie

1 szklanka

2 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

3 łyżki

3 sztuki

0.5 szklanki

wierzch:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obrane ze skórki i gniazd nasiennych. Pokroić w dużą kostkę.

Krok 2

Kasię rozpuścić i ostudzić. Dodać składniki w kolejności podanej wyżej.

Krok 3

Pozostawić na pół godziny nie mieszając.

Krok 4

Następnie wymieszać łyżką drewnianą tak długo, aż składniki się połączą.

Krok 5

Wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 26x32 cm. Piec 60 min. w 200 st.

Krok 6

Ja zamiast polewy posypałam jeszcze gorące ciasto startą czekoladą i posypałam migdałami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto amerykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto amerykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto amerykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto amerykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto amerykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto amerykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto amerykańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto amerykańskieCiasto amerykańskie

Ciasto amerykańskie to coś dla wielbicieli prostych czekoladowych wypieków. Wyglądem przypomina nieco klasycznego murzynka, jednak pełne jest jabłek, bakalii i cynamonowego aromatu. Puszyste, delikatne oraz wyraziste – doskonale sprawdzi się zwłaszcza w zimie, kiedy korzenne ciasta smakują najlepiej. Kwaśne odmiany jabłek, takie jak szare renety czy Granny Smith, pokrój w kostkę i połącz z pozostałymi składnikami. Wybierz dowolną mieszankę bakaliową, np. orzechy włoskie i rodzynki, po czym dodaj ją do mąki z kostką do pieczenia. Wszystko pozostaw przez pół godziny bez mieszania, żeby smaki się przeniknęły, a dopiero po upływie tego czasu dokładnie połącz. Przelej ciasto do blaszki i piecz przez około godzinę. Kiedy lekko przestygnie, udekoruj je polewą czekoladową, wiórkami kokosowymi albo migdałami. Czekoladowe ciasto amerykańskie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, dlatego nie zwlekaj i upiecz je przy najbliższej okazji! Liczy się dla nas Twoje zdanie, dlatego podziel się opinią w komentarzu.