Gołąbki

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

125 gramów

1 szklanka

0.5 szklanki

0.5 łyżeczki

1 opakowanie

4.5 szklanki

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże wsypać do naczynia, dodać troszkę mąki i cukru. Podgrzać mleko i 1/4 szklanki zalać drożdże. Wymieszać. Resztę mleka zagotować, dodając Kasię i cukier. Mleko odstawić do przestygnięcia.

Krok 2

Do miski przesiać mąkę, wsypać sól, rozczyn drożdżowy, letnie mleko, całe jajka i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie kleiło się do rąk. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 3

Ciasto podzielić na równe części, każdą część uformować w wałeczek długości mniej więcej 30 cm. Zawiązać z wałeczka węzeł, zostawiając dolną część trochę dłuższą - to będzie ogon gołębia. Drugi koniec to główka.

Krok 4

W ogonie zrobić trzy nacięcia nożem, lekko je rozsunąć.

Krok 5

Ułożyć bułeczki na blasze, zostawić do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i upiec do zrumienienia w temperaturze 170 stopni około 20 minut.

Krok 6

Przestudzone gołąbki udekorować, wsadzając w środek główki kawałek czekolady w formie dzioba, a oczka zrobić z kremu czekoladowego (ja użyłam pisaka czekoladowego).

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Holiszki
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Zobacz również

przepisy.pl - GołąbkiGołąbki

Drożdżówka to popularna przekąska na słodko, którą chętnie wybieramy na drugie śniadanie. Jej bazę, jak sama nazwa wskazuje, stanowi ciasto drożdżowe. Z pozoru proste do wykonania, wymaga jednak wiele uwagi. Pierwszym etapem jest przygotowanie rozczynu z drożdży. Mleko, którego użyjesz, nie może być ani zbyt zimne, ani za ciepłe. W przeciwnym razie drożdże nie urosną. Kiedy zakwas będzie gotowy, wymieszaj go z resztą składników. Jeśli chodzi o wyrabianie ciasta, to powinno ono trwać stosunkowo długo, gdyż od tego zależy uzyskanie odpowiedniej konsystencji. Ciasto drożdżowe na początku klei się do rąk, dlatego o ile to niekonieczne, nie dosypuj więcej mąki. Wtedy Twój wypiek będzie miał właściwą wilgotność i smak. Po wyrobieniu ciasta, możesz wybrać jedną z dwóch metod jego wyrastania: w cieple lub w lodówce. W pierwszym przypadku, ciasto po wyrobieniu włóż do miski i przykryj wilgotną ściereczką, aby nie wysechł jego wierzch. Następnie odstaw w ciepłe miejsce i czekaj, aż zwiększy dwukrotnie swoją objętość. Rozwiązanie “na zimno” wymaga więcej czasu. Po wyrobieniu ciasta, umieść je w natłuszczonej misce i przykryj folią spożywczą. Następnie wstaw do lodówki na noc. Smacznego!