Kieszonki z kurczaka ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

481 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

486 osób wydrukowało

Pobierz pdf

624 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 łyżeczka

100 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

100 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi umyj i osusz. Następnie każdą z nich natnij z boku w taki sposób, aby powstała kieszeń. Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr wymieszaj z papryką wędzoną oraz oliwą z oliwek (50 ml). Piersi natrzyj powstałą marynatą. Przyprawa podkreśli smak mięsa i nada mu delikatnie pikantny charakter.

Kieszonki z kurczaka ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Pozostałą oliwę rozgrzej na patelni i przesmaż czosnek oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę (połowa ilości). Dodaj szpinak, smaż chwilę razem, następnie zestaw z ognia, dopraw do smaku i dodaj tartą bułkę oraz ser.

Kieszonki z kurczaka ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Przygotowanym farszem napełnij kieszonki z kurczaka, boki zepnij wykałaczką. Piersi odstaw na 15 minut do lodówki. Z kostki Knorr i 350 ml gorącej wody przygotuj bulion.

Kieszonki z kurczaka ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

W międzyczasie w niedużym garnku rozgrzej Rama Smaż jak szef kuchni i zeszklij pozostałą cebulę. Wsyp ryż, wymieszaj dokładnie i smaż chwilę razem.

Kieszonki z kurczaka ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Do garnka wlej bulion, zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia przez ryż całego płynu. Po tym czasie naczynie przykryj i odstaw na bok na 10 minut.

Kieszonki z kurczaka ze szpinakiem - Krok 5

Krok 6

Piersi usmaż na patelni grillowej. Przed podaniem, mięso przekrój na połówki pod skosem, aby pokazać farsz. Gotowe kieszonki podawaj z ryżem i ulubionym dipem.

Kieszonki z kurczaka ze szpinakiem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowane piersi przygotuj w sezonie letnim na domowym grillu. Aby wzmocnić jeszcze bardziej aromat wędzonego mięsa, możesz pokusić się o dodanie drewnianych zrębków (namoczonych uprzednio w wodzie) na palenisko grilla.

46

Opinie o przepisie

  • Żelka Żelka

    Żelka Żelka

    Przemek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariusz Koziol

    Mariusz Koziol

    Ja zrobiłem piersi z piekarna i było pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Izydorczyk

    Ewelina Izydorczyk

    Przepyszne. Robiłam na patelni, nie mogę doczekać się wypróbowania przepisu na grillu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edwin Dziadosz

    Edwin Dziadosz

    Wędzone - w wędzarni. W piecu się piecze .Przywożą z hurtowni wędzone ryby i,, kopcą ,,je kilka dni , że niby wędzone na miejscu . Smacznego !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Gronowski

    Jan Gronowski

    Eeeeeetam, ja wolę jeszcze trochę czasu pożyć.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Cierebiej

    Teresa Cierebiej

    też lubie i pewnie zrobie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Maślanka

    Krzysztof Maślanka

    Tak zrobione filety z kurczaka są BAAARDZO SMACZNE

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Gawronski

    Jan Gawronski

    Jezeli wedzony to z miodem i ananasem najlepszy !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Inga Stach

    Inga Stach

    Nie jadam nic co w piorach a szpinak uwielbiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela Stankiewicz

    Ela Stankiewicz

    Wedzone mieso jest rakotworcze. .! Fakt ze smakuje b.dobrze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Odo

    Grzegorz Odo

    Zapraszam. ...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Husarz

    Grzegorz Husarz

    mięso kurczaka bez sterydów, szczepionek, antybiotyków, konserwantów, bez modyfikowanego DNA przez karmę nie jest już w EU dostępne ......

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Wiśniewski

    Marek Wiśniewski

    Lubię smakowac i jeść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktor Marszałek

    Wiktor Marszałek

    Mhm mam smaka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Pietrzyk

    Marek Pietrzyk

    Bo jak wychodzi z jego wypowiedzi u Morozowskiego to nie on tylko ON _ filozofowie wszystkich krajów czapki z głów, to jest dopiero filozofia !!! :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Violetta Jastrzębska

    Violetta Jastrzębska

    Robilam kaczke tez polecam !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Boguta

    Barbara Boguta

    Robię wszystkie mięsa według przepisów! Zawsze sa suche i niejadalne! Brawo ja

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Czesława Kuźmicka

    Czesława Kuźmicka

    Smacznego !!!!na zdrowie!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Frank Wiaderny

    Frank Wiaderny

    Palce lizać idę szybko zajadać się swojską galaretą

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Ozygała

    Krystyna Ozygała

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Ziółkowski

    Zbigniew Ziółkowski

    Wędzony kurczak jest OK,ale dlaczego psuć potrawę zielem dla kaczek ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Falandysz

    Anna Falandysz

    Więc nie mszczę się za to na innych żyjących i czujących, słabszych istotach !!!!!!!!!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola Piątkowska

    Jola Piątkowska

    Filety z kurczaka tak ale nie ze szpinakiem..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Bojar Krawczyk

    Barbara Bojar Krawczyk

    Nie nawidze szpinaku .:-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Kuglin

    Jan Kuglin

    Tylko bez szpinaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Tomoń

    Stanisław Tomoń

    Bardzo dobre degustowalem to MNIAM MNIAM.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Leśna

    Danuta Leśna

    Szkoda tylko ,że to bejca

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksander Ruśniok

    Aleksander Ruśniok

    Kurczaczek ze szpinakiem już oblizuja się ze smakiem! :-p)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Stępień

    Wojciech Stępień

    Smacznego pyszne jedzenie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wierzba

    Barbara Wierzba

    Mniam mniam,

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kieszonki z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kieszonki z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kieszonki z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kieszonki z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kieszonki z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kieszonki z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kieszonki z kurczaka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kieszonki z kurczaka ze szpinakiemKieszonki z kurczaka ze szpinakiem

Filety z kurczaka z wędzonym aromatem ze szpinakiem i ryżem to smaczna propozycja na codzienny posiłek lub danie na bardziej uroczyste okazje. Podstawą potrawy jest dobrze przygotowany kurczak. Mięso najpierw dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Marynatę przygotuj w zamykanym pojemniku, a następnie włóż do niej mięso. Do przygotowania farszu użyj świeżych liści szpinaku. Jeśli jednak skorzystasz z mrożonego produktu, wrzuć go najpierw na patelnię, żeby się rozmroził i duś przez chwilę, najlepiej pod przykryciem. Potem dodaj pozostałe składniki, takie jak cebula i czosnek. Jeśli chcesz, żeby farsz był bardziej wyrazisty, zamiast parmezanu użyj rozdrobnionego sera feta. Do przygotowania potrawy wybierz ryż basmati o lekko orzechowym posmaku. Filety z kurczaka z wędzonym aromatem ze szpinakiem i ryżem podawaj na talerzach wyłożonych np. rukolą. Idealnym dopełnienie dania jest sos pomidorowy albo czosnkowy. Do dekoracji potrawy użyj pomidorów suszonych lub koktajlowych. Sprawdź nasz przepis.