
Składniki
500 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
200 mililitrów
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi rozetnij wzdłuż na cienkie płaty, aby uzyskać 6 porcji. Jedną kostkę rosołową wymieszaj z olejem i natrzyj nią mięso.

Krok 2
Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj odsączony szpinak, śmietanę i drugą kostkę Knorr. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj do momentu, aż śmietana zgęstnieje. Do szpinaku można dodać odrobinę czosnku, a jeśli lubisz ostre smaki – szczyptę pieprzu cayenne.

Krok 3
Farsz nałóż na piersi kurczaka i posyp wszystko żółtym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 °C przez 15 minut.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak ze szpinakiem
Delikatny i soczysty filet z kurczaka wyśmienicie smakuje ze szpinakiem i startym na grubej tarce żółtym serem. To wykwintne danie powstaje w niecałe trzydzieści minut. Trudno uwierzyć, że elegancki przysmak może być tak szybki w wykonaniu? Tym bardziej nie trać czasu i przygotuj pierś z kurczaka ze szpinakiem – nie pożałujesz!
Dla kogo?
Kotleciki drobiowe albo nuggetsy często goszczą w twoim jadłospisie? Każdy kucharz i smakosz czasem potrzebuje odmiany. Filet z kurczaka ze szpinakiem to pyszna alternatywa i ciekawy pomysł na podanie delikatnego mięsa.
Na jaką okazję?
Soczystego kurczaka ze szpinakiem możesz przyrządzić zarówno na co dzień, w wersji klasycznej, jak i od święta – z dodatkiem suszonych pomidorów, odrobiny sera gorgonzola oraz garści uprażonych i drobno posiekanych orzeszków piniowych. Bez problemu dopasujesz przepis na piersi z kurczaka ze szpinakiem zarówno do zwyczajnego obiadu, jak i do odświętnego posiłku.
Czy wiesz, że?
W sezonie zamiast mrożonego szpinaku użyj świeżego – przed wrzuceniem na patelnię opłucz go jedynie pod zimną wodą i dokładnie osusz. Zielony akcent w piersi z kurczaka ze szpinakiem sprawia, że cała potrawa wygląda bardziej zachęcająco, więc nie pomijaj tego składnika.
Dla urozmaicenia:
Gotowego kurczaka pod szpinakowo-serową pierzynką podawaj wraz z brązowym ryżem lub puszystym puree ziemniaczanym. Do piersi ze szpinakiem doskonale pasować będzie sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego. Jeśli lubisz eksperymentować, przetestuj podany przepis na kurczaka ze szpinakiem w wersji z filetami z łososia.



































