Pierogi z kaszą jaglaną, mięsem i rodzynkami

- Krok 1Ziemniaki obieramy i gotujemy z łyżeczką soli. Odcedzamy i jeszcze ciepłe musimy utłuc tłuczkiem do ziemniaków, odstawiamy, aby wystygły.
- Krok 2Do ziemniaków dodajemy rozbełtane widelcem jajko i wsypujemy mąkę, wyrabiamy ciasto, najlepiej rękami. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż składniki się dobrze połączą.
- Krok 3Przygotowujemy stolnicę i podsypujemy ją mąką. Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką koła, robimy tak, aż całe ciasto nam się skończy.
- Krok 4Patelnię rozgrzewamy i dodajemy Ramę Smaż jak szef kuchni, czekamy aż znikną bąbelki, mamy wtedy pewność, że patelnia jest dobrze rozgrzana i możemy na niej smażyć.
- Krok 5Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, dodajemy mięso i dusimy wszystko razem. Dodajemy w międzyczasie wyciśnięty czosnek, mieszamy i ma koniec dodajemy ocet balsamiczny i rodzynki, jeszcze chwilkę pozwalamy farszowi się dusić.
- Krok 6Kaszę jaglaną musimy przepłukać na sitku wodą i ugotować do miękkości. Następnie kaszę mieszamy z mięsem. Tak powstały farsz przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem i na koniec dodajemy rozbełtane jajko, mieszamy.
- Krok 7Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżeczką porcję ciasta, smarujemy jeden bok ciasta delikatnie wodą, zlepiamy pierogi. Do garnka nalewamy wodę i zagotowujemy, dodajemy sól i olej, wrzucamy porcjami pierogi i gotujemy około 5 minut. Łyżką cedzakową wyciągamy pierogi na talerz.
- Krok 8Ponownie rozgrzewamy patelnię i układamy pierogi, podsmażamy je na rumiano z dwóch stron. Takie są najsmaczniejsze. Tak przygotowane danie zupełnie inaczej smakuje, podsmażone są chrupiące i po prostu pyszne.
Przygotowanie
Ciasto z dodatkiem ziemniaków jest miękkie i łatwo się je wałkuje, sprawia także, że pierogi są delikatniejsze. Pierogi z kaszą jaglaną i mięsem są świetnym pomysłem na obiad, dodatek octu balsamicznego i rodzynek dodatkowo je wzbogaca i nadaje farszowi aromatu.