Chrupiące pierożki z kaszą jaglaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chrupiące pierożki z kaszą jaglaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
365 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

356 osób wydrukowało

Pobierz pdf

533 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż w rondelku na rozgrzanym tłuszczu. Wsyp kaszę i zalej 400 ml wody.

Chrupiące pierożki z kaszą jaglaną - Krok 1

Krok 2

Żeby danie nabrało pełnego smaku dodaj Bulion warzywny Knorr, rozmieszaj i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj kaszę do momentu wchłonięcia płynu.

Chrupiące pierożki z kaszą jaglaną - Krok 2

Krok 3

Garnek zdejmij z ognia, przykryj i odstaw na kilka minut. Do gotowej kaszy dodaj posiekaną natkę i dopraw do smaku.

Chrupiące pierożki z kaszą jaglaną - Krok 3

Krok 4

Płat ciasta rozłóż na blacie i wytnij nieduże krążki używając do tego szklanki lub jeśli posiadasz metalowego ringu.

Chrupiące pierożki z kaszą jaglaną - Krok 4

Krok 5

Na każdy krążek nałóż porcję kaszy i zlep, jak tradycyjne pierogi. Gotowe układaj na blasze wyłożonej pergaminem, posmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez 15 minut.

Chrupiące pierożki z kaszą jaglaną - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do takich pierożków możesz przygotować dip z gęstej kwaśnej śmietany ze szczypiorem lub koperkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chrupiące pierożki z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chrupiące pierożki z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chrupiące pierożki z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chrupiące pierożki z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chrupiące pierożki z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chrupiące pierożki z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chrupiące pierożki z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chrupiące pierożki z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chrupiące pierożki z kaszą jaglanąChrupiące pierożki z kaszą jaglaną

Jak zrobić pieczone pierożki? Przepisów jest naprawdę mnóstwo. Począwszy od ciasta: kruche, drożdżowe, półkruche, po niezliczone rodzaje nadzienia: mięsne, serowe, warzywne, słodkie. Jeśli szukasz dania prostego, smacznego i jednocześnie oryginalnego, przygotuj chrupiące pierożki z kaszą jaglaną. Kasza ta ma delikatny, lekko orzechowy smak, i dość kleistą konsystencję, doskonale zatem sprawdza się jako farsz. Przed gotowaniem przepłucz ją gorącą wodą, by pozbyć się ewentualnej goryczki, a następnie ugotuj z dodatkiem esencji do mięs. Gotową kaszę dopraw świeżą natką pietruszki albo koperkiem. Następnie po przestudzeniu nadziewaj nią kawałki ciasta francuskiego. Ulep pierożki, posmaruj jajkiem i upiecz. Dobrze będą smakowały, jeśli przedtem posypiesz je dodatkowo kminkiem. Pierożki z kaszą jaglaną to ciekawa propozycja na obiad, a także jako dodatek do potraw i przekąska. Podawaj je z sosami, np. czosnkowym lub śmietanowym oraz z sałatkami. Będą także świetnie smakowały z filiżanką czerwonego barszczu. Wypróbuj ten przepis!