Pierogi z kaszą jaglaną, mięsem i rodzynkami

Autor: Kulinarna Maniusia

ratingratingratingratingrating

2

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0 gramów

ciasto:

200 gramów

250 gramów

dodatkowo:

1 łyżka

nadzienie:

1 szczypta

1 sztuka

1 sztuka

20 gramów

1 łyżka

300 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

200 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy z łyżeczką soli. Odcedzamy i jeszcze ciepłe musimy utłuc tłuczkiem do ziemniaków, odstawiamy, aby wystygły.

Krok 2

Do ziemniaków dodajemy rozbełtane widelcem jajko i wsypujemy mąkę, wyrabiamy ciasto, najlepiej rękami. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż składniki się dobrze połączą.

Krok 3

Przygotowujemy stolnicę i podsypujemy ją mąką. Ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką koła, robimy tak, aż całe ciasto nam się skończy.

Krok 4

Patelnię rozgrzewamy i dodajemy Ramę Smaż jak szef kuchni, czekamy aż znikną bąbelki, mamy wtedy pewność, że patelnia jest dobrze rozgrzana i możemy na niej smażyć.

Krok 5

Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, dodajemy mięso i dusimy wszystko razem. Dodajemy w międzyczasie wyciśnięty czosnek, mieszamy i ma koniec dodajemy ocet balsamiczny i rodzynki, jeszcze chwilkę pozwalamy farszowi się dusić.

Krok 6

Kaszę jaglaną musimy przepłukać na sitku wodą i ugotować do miękkości. Następnie kaszę mieszamy z mięsem. Tak powstały farsz przyprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem i na koniec dodajemy rozbełtane jajko, mieszamy.

Krok 7

Na każdy krążek ciasta nakładamy łyżeczką porcję ciasta, smarujemy jeden bok ciasta delikatnie wodą, zlepiamy pierogi. Do garnka nalewamy wodę i zagotowujemy, dodajemy sól i olej, wrzucamy porcjami pierogi i gotujemy około 5 minut. Łyżką cedzakową wyciągamy pierogi na talerz.

Krok 8

Ponownie rozgrzewamy patelnię i układamy pierogi, podsmażamy je na rumiano z dwóch stron. Takie są najsmaczniejsze. Tak przygotowane danie zupełnie inaczej smakuje, podsmażone są chrupiące i po prostu pyszne.

Kulinarna Maniusia

Dobra rada:

Ciasto z dodatkiem ziemniaków jest miękkie i łatwo się je wałkuje, sprawia także, że pierogi są delikatniejsze. Pierogi z kaszą jaglaną i mięsem są świetnym pomysłem na obiad, dodatek octu balsamicznego i rodzynek dodatkowo je wzbogaca i nadaje farszowi aromatu.

0

Opinie o przepisie

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej