Sernik z białą czekoladą
NOWY PRZEPIS
łatwe
9021 osób zapisało

Składniki
ciasto:
120 gramów
120 gramów
100 gramów
1 opakowanie
masa serowa:
200 gramów
50 mililitrów
100 gramów
200 gramów
200 gramów
100 gramów
wierzch:
200 gramów
20 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Okrągłą formę wysmaruj masłem. Herbatniki i orzechy ziemne włóż do malaksera i rozdrobnij. Przełóż do miski, dodaj roztopione w rondelku masło i cynamon.

Krok 2
Dno i boki formy wyłóż kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 10 minut. Wyciągnij i pozostaw do schłodzenia.

Krok 3
Przygotuj masę serową. Mleko wraz z połamaną białą czekoladą zagrzej w rondelku, mieszaj do rozpuszczenia. Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę i wymieszaj.

Krok 4
Twaróg, serek Philadelphia i masło przełóż do miski, dodaj masę z białej czekolady i wymieszaj dokładnie mikserem.

Krok 5
Masę serową przełóż na schłodzony spód i rozsmaruj wyrównując powierzchnię. Odstaw na kilka godzin do lodówki.

Krok 6
Gotowe ciasto polej rozpuszczoną czekoladą i udekoruj przekrojonymi truskawkami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Sernik z białą czekoladą
Jeśli poszukujecie niestandardowego pomysłu na sernik lub klasyczna jego wersja już nie smakuje jak dawniej – wypróbujcie nasz przepis na to ciasto. Sernik z białą czekoladą to połączenie mleka, masła, mielonego twarogu, śmietany, serka i tytułowej białej czekolady. Masa ma delikatną konsystencję, która tworzy idealne zestawienie z chrupiącym spodem, wykonanym z herbatników i orzechów ziemnych. Uzupełnieniem smaku sernika są świeże truskawki, nadające mu orzeźwiającego charakteru.
Dla kogo?
Dla osób lubiących odkrywać nowe smaki tradycyjnych deserów.
Na jaką okazję?
Sernik z białą czekoladą sprawdzi się przede wszystkim podczas wyjątkowych okazji, domowych przyjęć czy świąt w rodzinnym gronie.
Czy wiesz, że?
Orzechy ziemne, inaczej zwane arachidowymi lub fistaszkami, znane były w Ameryce Południowej już od przełomu trzeciego i drugiego tysiąclecia przed naszą erą. Dziś spotykane są jedynie w uprawie w krajach tropikalnych i subtropikalnych.
Dla urozmaicenia:
Sernik z białej czekolady udekoruj truskawkami. Jeśli nie masz świeżych owoców – wykorzystaj mrożone, pamiętając, aby dokładnie je odsączyć z nadmiaru wody.