Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

126

2515 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2117 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2697 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

400 gramów

2 sztuki

300 gramów

2 szklanki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę poszatkuj, zalej wodą i gotuj około 30 minut.

Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą  - Krok 1

Krok 2

Cebulę oraz czosnek posiekaj i podsmaż na margarynie. Kiedy będą złociste, dodaj drobno pokrojone pieczarki.

Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą  - Krok 2

Krok 3

Gdy wszystko się usmaży dodaj odcedzoną kapustę, szklankę wody, majeranek i Kostkę do mięs pieczeniową Knorr, następnie duś, aż całość zgęstnieje.

Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą  - Krok 3

Krok 4

Schab rozetnij wzdłuż na pół, nie docinając do końca, i rozłóż jak książkę. Następnie rozbij lekko tłuczkiem tak, aby miał grubość około 1 cm.

Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą  - Krok 4

Krok 5

Nałóż farsz z kapusty i zroluj ściśle mięso, obwiązując je dratwą.

Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą  - Krok 5

Krok 6

Obsmaż mięso na rozgrzanej oliwie z obu stron. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego, dodaj szklankę wody i piecz w rozgrzanym do 160 °C piekarniku przez 45 minut. Podawaj pokrojone w plastry np. z kaszą lub ziemniaczanym purée.

Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą  - Krok 6
37

Opinie o przepisie

  • Małgorzata Hendzel

    Małgorzata Hendzel

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • edward dlubala

    edward dlubala

    ciekawy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Porzuc

    Krystyna Porzuc

    dziękuję za przyjęcie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Lesz

    Anna Lesz

    Nie ma czegoś takiego jak rolada Śląska z grzybami i kapustą, gorole...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • maciej stein

    maciej stein

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał UK

    Michał UK

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Kolczyński

    Bartosz Kolczyński

    Słabe połączenie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Skop

    Irena Skop

    mniam mniam hihi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ramol ramolos

    ramol ramolos

    Super danie. Osobiście polecam nie gotować kapusty a tylko poszatkowaną podsmażyć. W ten sposób nadamy potrawie więcej smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Bąkiewicz-Blinkowska

    Ewa Bąkiewicz-Blinkowska

    odpowiadam Pni Mariolko to żart na poprzednie posty proszę czytać ze zrozumieniem serdecznie pozdrawiam .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Ferenc

    Maria Ferenc

    Tak jest: - z wołowiny i nie w kapuście a z dodatkiem modrej kapusty + kluski śląskie + sos. To jest najbardziej świąteczne i okolicznościowe /np. weselne/ danie śląskie...No nie..Ślunzoki? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Kozak

    Kasia Kozak

    Tatar- tylko polędwicy wołowej wtedy jest prawdziwy,jednak mega drogi,tańszy z ligawy wołowej i wtedy jest tatarem:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Kozak

    Kasia Kozak

    To może odpowiednio byłoby -rolada A'la ślaska?;)bo ta ślaską nie jest-niestety:(Pani Gabrielo pewnie że można robić z czego się chce ja robię roladki drobiowe ale nie nazywam ich śląskimi,ślaska rolada to tradycja i przepis tylko jeden,pozdrawiam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Piechaczek

    Mariola Piechaczek

    ale nie ŚLĄSKIE

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Piechaczek

    Mariola Piechaczek

    a śląsko rolada to mieso wolowe boczek kielbasa ogorek kiszony cebula musztarda i przyprawy a to to jakies gorolskie wynalazki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Piechaczek

    Mariola Piechaczek

    tatar bez jajka pierwsze slysze i daje sie żóltko tylko jak juz kobieto

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mariola Piechaczek

    Mariola Piechaczek

    surowego miesa wieprzowego sie nie je !!!!!!!!!!!!!!!!!!! co za glupoty piszesz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renia Chrzanowska

    Renia Chrzanowska

    robiłam,pychotka!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Bąkiewicz-Blinkowska

    Ewa Bąkiewicz-Blinkowska

    Tak zgadzam się...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jaroslaw Karczewski

    Jaroslaw Karczewski

    Jozef Papon ,wieprzowina na surowo to zabójstwo.Włosień itp.Poczytaj trochę i nie szukaj tańszych zamienników...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Bąkiewicz-Blinkowska

    Ewa Bąkiewicz-Blinkowska

    bez jajka....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Bąkiewicz-Blinkowska

    Ewa Bąkiewicz-Blinkowska

    Tatar tylko z wołowiny.....i jedno jajko.....ewentualnie z Tatara....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jaroslaw Karczewski

    Jaroslaw Karczewski

    ale nie można nazwać tego eksperymentu roladą śląską.Może a'la rolada....Tradycje trzeba uszanować.Kto pisze te przepisy..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojciech Stolarski

    Wojciech Stolarski

    ...tatar musi być z Tatara i to takiego z jednym jajkiem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Bąkiewicz-Blinkowska

    Ewa Bąkiewicz-Blinkowska

    Wołowinka jest przepyszna, a tatar to z czego robimy ....z wieprzowiny...?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Usia

    Ula Usia

    na pewno są pyszne, ale tak jak napisane nie mówimy że śląskie - nazwa zobowiązuje jednak:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Szymaszek

    Gabriela Szymaszek

    kazdy robi z czego ma nie kazdego stac na wolowine,ja robie np,z karkowki czy mięsa od szynki i sa wspaniale dla mnie wazne ze sa rolady i rodzince smakuja a nie musze mowic ze to slaskie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Usia

    Ula Usia

    kreatywność owszem, wskazana, ale pewnych dań nie można nazywać wląściwą nazwą jeśli nie są oryginalne !!niestety :) :) z wariantami ostrożnie ,bo niedaleko jest od tradycji do skrajności.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl

    Kasia, Urszula, przepis jest inspirowany kuchnią śląską. Naszym zdaniem gotowanie to sztuka, w której można pozwolić sobie na kreatywność i eksperymentowanie, co oznacza tworzenie nowych wariantów klasycznych przepisów. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Kozak

    Kasia Kozak

    Od kiedy śląska rolada jest z wieprzowiny?żenada kulinarna.....:)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Kostka do mięs pieczeniowa Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Kostka do mięs pieczeniowa Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą Śląska rolada wieprzowa z grzybami i kapustą

Klasyczna śląska rolada stanowi połączenie wyrazistych smaków – odpowiednio doprawiony farsz z kiszonej kapusty zawinięty jest w soczysty schab wieprzowy. Przygotowania rozpocznij od poszatkowania kapusty kiszonej. Zalej ją wodą i gotuj przez około pół godziny do czasu, aż zmięknie. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek, a kiedy składniki się przyrumienią – dodaj jeszcze pieczarki. Smaż całość przez kilka minut, po czym dodaj pokrojoną kapustę oraz składniki, które scalą mieszankę – wodę, aromatyczną esencję i majeranek. Farsz duś pod przykryciem przez kilkanaście minut, aż zgęstnieje i nabierze odpowiedniej konsystencji.  Aby przyrządzić mięso, schab rozetnij wzdłuż na pół (nie odcinając końca) i rozbij go tłuczkiem. Do kieszonek przełóż farsz, zroluj ściśle mięso, obwiąż je lub zepnij wykałaczką i smaż na rozgrzanej oliwie. Na koniec wystarczy tylko włożyć roladę do piekarnika i zapiec. Klasycznym dopełnieniem tego dania będą kluski śląskie i surówka z czerwonej kapusty. Prosto i smacznie – pamiętaj o tym przepisie, planując niedzielny obiad.