Torcik z choinkami

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

149 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

56 osób wydrukowało

Pobierz pdf

145 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

170 gramów

160 gramów

20 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

1 szczypta

1 sztuka

60 gramów

125 mililitrów

100 mililitrów

krem:

200 gramów

400 gramów

2 łyżki

dodatki:

200 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao. W rondelku rozmieszaj: rozpuszczoną Kasię, jogurt, kawę i jajko.

Torcik z choinkami - Krok 1

Krok 2

Do suchych składników w misce wlej roztrzepane składniki mokre i całość wymieszaj mikserem. Dno małej tortownicy o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia.

Torcik z choinkami - Krok 2

Krok 3

Ciasto przełóż do formy i piecz w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 45 minut. Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty i przełóż konfiturą.

Torcik z choinkami - Krok 3

Krok 4

Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Czekoladę przełóż do szprycy cukierniczej i wyciskaj na papier do pieczenia czekoladowe choinki o wysokości około 12 cm. Odłóż do lodówki.

Torcik z choinkami - Krok 4

Krok 5

Miękką Kasię utrzyj z cukrem pudrem na gęsty lukier. Ciągle ucierając dodaj odrobinę śmietanki. Lukier powinien być bardzo gęsty.

Torcik z choinkami - Krok 5

Krok 6

Gotowym lukrem posmaruj grubo boki i wierzch tortu. Następnie wyjmij z lodówki schłodzone choinki, zdejmij je delikatnie z pergaminu i przyklej do ścianek ciasta. Całość odstaw do lodówki.

Torcik z choinkami - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Torcik z choinkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Torcik z choinkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Torcik z choinkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Torcik z choinkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Torcik z choinkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Torcik z choinkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Torcik z choinkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej