Składniki
4 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
50 gramów
2 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę umyj, osusz papierowym ręcznikiem, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a czosnek i kolendrę drobno posiekaj.
Krok 2
Na dużej teflonowej patelni rozgrzej dobrze olej i wrzuć posiekany wcześniej czosnek. Podsmaż chwilę, aż ładnie się zarumieni. Następnie na patelnię wrzuć paski papryki i podsmażaj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gotowa papryka powinna być rumiana i jędrna, ale nie powinna się rozłazić.
Krok 3
Na patelnię z papryką dodaj mielony kumin rzymski, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze chwilę, aż poczujesz aromat przyprawy. Następnie dodaj pokruszoną kostkę Bulion na włoszczyźnie Knorr, przecier pomidorowy oraz 2 łyżki wody. Całość duś, aż płyn odparuje i warzywa połączą się z pomidorowym sosem. Gotowe warzywa odstaw, aby lekko ostygły.
Krok 4
Do jeszcze ciepłej paprykowej mikstury dodaj starty na tarce żółty ser oraz posiekaną kolendrę i dokładnie wymieszaj. Ser ładnie się rozpuści, a kolendra sprawi, że tortilla z papryką nabierze charakteru.
Krok 5
Tak przygotowany farsz nałóż na placek tortilli i ściśle zroluj. Gotowe tortille z papryką połóż na suchej patelni (najlepiej grillowej) i podgrzewaj przez kilka minut ze wszystkich stron, aż tortille zrobią się rumiane.
Krok 6
Tortilla z paprykowym nadzieniem doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i gorąco. Roladki tortilli pokrój w mniejsze kawałki, ustawiając nóż pod delikatnym kątem i każdy przebij w poprzek wykałaczką. Smacznego!
Dobra rada:
Tortilla paprykowa doskonale smakuje w duecie z ulubionym sosem. Możesz dodać do niej klasyczny dip meksykański, sos tzatziki czy dip jogurtowy. Wszystko zależy od tego, jakie smaki preferujesz.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tortilla z paprykowym nadzieniem
Idealna przekąska na imprezę w gronie przyjaciół? Tortilla z paprykowym nadzieniem podana w formie apetycznych roladek. Tortille zrobiły kulinarną karierę nie tylko w Meksyku, skąd pochodzą, ale również poza jego granicami. Nic dziwnego – płaskie, okrągłe placki z mąki kukurydzianej lub pszennej to uniwersalna baza pod wszelkiego rodzaju farsze. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, jakie są smaczne!
Dla kogo?
Tortilla z paprykowym nadzieniem to przysmak, który posmakuje osobom, lubiącym kuchnię meksykańską. Sięgnij po przepis na tortille z papryką, jeśli lubisz warzywne smaki oraz szybkie i efektowne przekąski.
Na jaką okazję?
Tortilla z paprykowym nadzieniem będzie królować na stole podczas niejednego przyjęcia w domu i ogrodzie. To proste i szybkie w przygotowaniu danie nie tylko wygląda, ale też prezentuje się wyśmienicie.
Czy wiesz, że?
Warto spróbować przyrządzić tortille samodzielnie – wystarczy połączyć dwie szklanki mąki z trzema łyżkami roztopionego smalcu, niepełną szklanką gorącej wody i szczyptą soli... Równie dobrze jednak możesz kupić gotowe placki w sklepie.
Dla urozmaicenia:
Farsz urozmaicaj wedle uznania. Do podanych w przepisie składników na tortille z papryką dorzuć kukurydzę z puszki, mielone mięso lub pokrojony w kosteczkę wędzony boczek. Gotowe tortille z paprykowym nadzieniem serwuj w towarzystwie pikantnego sosu.