Tortilla z paprykowym nadzieniem: roladki z papryką | Przepisy.pl pixel

Tortilla z paprykowym nadzieniem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

218

5169 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3160 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6145 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

50 gramów

2 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę umyj, osusz papierowym ręcznikiem, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a czosnek i kolendrę drobno posiekaj.

Tortilla z paprykowym nadzieniem   - Krok 1

Krok 2

Na dużej teflonowej patelni rozgrzej dobrze olej i wrzuć posiekany wcześniej czosnek. Podsmaż chwilę, aż ładnie się zarumieni. Następnie na patelnię wrzuć paski papryki i podsmażaj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gotowa papryka powinna być rumiana i jędrna, ale nie powinna się rozłazić.

Tortilla z paprykowym nadzieniem   - Krok 2

Krok 3

Na patelnię z papryką dodaj mielony kumin rzymski, dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze chwilę, aż poczujesz aromat przyprawy. Następnie dodaj pokruszoną kostkę Bulion na włoszczyźnie Knorr, przecier pomidorowy oraz 2 łyżki wody. Całość duś, aż płyn odparuje i warzywa połączą się z pomidorowym sosem. Gotowe warzywa odstaw, aby lekko ostygły.

Tortilla z paprykowym nadzieniem   - Krok 3

Krok 4

Do jeszcze ciepłej paprykowej mikstury dodaj starty na tarce żółty ser oraz posiekaną kolendrę i dokładnie wymieszaj. Ser ładnie się rozpuści, a kolendra sprawi, że tortilla z papryką nabierze charakteru.

Tortilla z paprykowym nadzieniem   - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowany farsz nałóż na placek tortilli i ściśle zroluj. Gotowe tortille z papryką połóż na suchej patelni (najlepiej grillowej) i podgrzewaj przez kilka minut ze wszystkich stron, aż tortille zrobią się rumiane.

Tortilla z paprykowym nadzieniem   - Krok 5

Krok 6

Tortilla z paprykowym nadzieniem doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i gorąco. Roladki tortilli pokrój w mniejsze kawałki, ustawiając nóż pod delikatnym kątem i każdy przebij w poprzek wykałaczką. Smacznego!

Tortilla z paprykowym nadzieniem   - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Tortilla paprykowa doskonale smakuje w duecie z ulubionym sosem. Możesz dodać do niej klasyczny dip meksykański, sos tzatziki czy dip jogurtowy. Wszystko zależy od tego, jakie smaki preferujesz.

42

Opinie o przepisie

  • Urszula

    Urszula , 17.09.2024

    Pycha, często robię i wszystkim smakuje. Czasem robię wersję z mięsem mielonym. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria

    Maria , 05.01.2024

    pychotka, i ważne robi się szybko ,tak lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Krawczyk

    Magdalena Krawczyk , 08.01.2019

    Robiłam na sylwestra i kiedys na przegryzke. Super szybki prosty i pyszny pomysl na przystawke

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Krawczyk

    Magdalena Krawczyk , 02.01.2018

    Proste i pyszne, idealna przekąska na imprezy, na obiad to trochę mało jednak pokrojone na kawałki z tymi wykałaczkami na sylwestra u nas robiło efekt. Znikneło najszybciej :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł J.

    Paweł J. , 18.02.2016

    dosc proste i smaczne, zwłaszcza na ciepło.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dawid Hubicki

    Dawid Hubicki , 01.02.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kryczka

    Teresa Kryczka , 31.12.2014

    A robiliście mole kurczak w sosie czekoladowym

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Kryczka

    Teresa Kryczka , 31.12.2014

    Ja robiłam torttilę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Konop Stanczak

    Bozena Konop Stanczak , 31.12.2014

    Bln

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Damian Pieczek

    Damian Pieczek , 31.12.2014

    A u mnie kaczka nadziewana szarą renetą a w środku dużo majeranku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Najna

    Izabela Najna , 31.12.2014

    Hehe wlasnie dziś wtrząchanos

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Walter

    Anna Walter , 31.12.2014

    Brzmi pieknie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Charafeddine

    Elżbieta Charafeddine , 31.12.2014

    Smacznego, ja dosyć często robię w domciu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Cherkowska

    Wioletta Cherkowska , 31.12.2014

    mniam, mniam!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jacek Telenga

    Jacek Telenga , 31.12.2014

    Moze z taco Bell

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tatuś Tatuś

    Tatuś Tatuś , 31.12.2014

    Ale Brzydkie!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Chmielarczyk

    Mieczysław Chmielarczyk , 31.12.2014

    a może być który?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Katarzyna

    Kasia Katarzyna , 31.12.2014

    Która jutro taki zaserwuje dyplom wzorcowej Pani domu dostaje;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Józef Waćkowski

    Józef Waćkowski , 31.12.2014

    fajne i pyszne, ale nie na podagrę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Grzelewska

    Kasia Grzelewska , 31.12.2014

    Wygląda pysznie, mniam!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Kozłowski

    Adam Kozłowski , 31.12.2014

    NOOO. Obiados meksykanos......smakowitoss...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Stolcman

    Krystyna Stolcman , 31.12.2014

    mniodzio...ale pyszotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Igor Roman Korczynski

    Igor Roman Korczynski , 31.12.2014

    am ,am ,am

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Thomas Zisopulos

    Thomas Zisopulos , 31.12.2014

    Polska Tortilla tylko z oryginalnym paprykarzem szczecinskim !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Strojny

    Tomasz Strojny , 31.12.2014

    a tequilla bedzie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kajzer

    Krzysztof Kajzer , 31.12.2014

    W Hiszpani sie tym objadalem u latynosow

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Joanna Juszczyszyn

    Krzysztof Joanna Juszczyszyn , 31.12.2014

    Asia jutro robisz takie pyszności na obiadek

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogumiła Ilczuk

    Bogumiła Ilczuk , 31.12.2014

    smaczności

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzena Lach

    Marzena Lach , 31.12.2014

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Mak

    Elzbieta Mak , 31.12.2014

    Pewnie pychota Szczęśliwego Nowego Roku

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tortilla z paprykowym nadzieniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tortilla z paprykowym nadzieniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tortilla z paprykowym nadzieniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tortilla z paprykowym nadzieniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tortilla z paprykowym nadzieniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tortilla z paprykowym nadzieniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tortilla z paprykowym nadzieniem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tortilla z paprykowym nadzieniem   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tortilla z paprykowym nadzieniem  Tortilla z paprykowym nadzieniem

Idealna przekąska na imprezę w gronie przyjaciół? Tortilla z paprykowym nadzieniem podana w formie apetycznych roladek.  Tortille zrobiły kulinarną karierę nie tylko w Meksyku, skąd pochodzą, ale również poza jego granicami. Nic dziwnego – płaskie, okrągłe placki z mąki kukurydzianej lub pszennej to uniwersalna baza pod wszelkiego rodzaju farsze. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, jakie są smaczne!

Dla kogo?

Tortilla z paprykowym nadzieniem to przysmak, który posmakuje osobom, lubiącym kuchnię meksykańską. Sięgnij po przepis na tortille z papryką, jeśli lubisz warzywne smaki oraz szybkie i efektowne przekąski.

Na jaką okazję?

Tortilla z paprykowym nadzieniem będzie królować na stole podczas niejednego przyjęcia w domu i ogrodzie. To proste i szybkie w przygotowaniu danie nie tylko wygląda, ale też prezentuje się wyśmienicie.

Czy wiesz, że?

Warto spróbować przyrządzić tortille samodzielnie – wystarczy połączyć dwie szklanki mąki z trzema łyżkami roztopionego smalcu, niepełną szklanką gorącej wody i szczyptą soli... Równie dobrze jednak możesz kupić gotowe placki w sklepie. 

Dla urozmaicenia:

Farsz urozmaicaj wedle uznania. Do podanych w przepisie składników na tortille z papryką dorzuć kukurydzę z puszki, mielone mięso lub pokrojony w kosteczkę wędzony boczek. Gotowe tortille z paprykowym nadzieniem serwuj w towarzystwie pikantnego sosu.