Bigos z dziczyzną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

1 sztuka

100 gramów

200 gramów

200 gramów

5 sztuk

2 sztuki

4 sztuki

2 sztuki

50 gramów

100 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

0.5 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, przesmaż na smalcu, dodaj poszatkowaną kapustę białą oraz kiszoną, dodaj rozgniecione ziarna jałowca, pieprz, kostkę Knorr, liść laurowy i rozmaryn.

Krok 2

Mięso z dziczyzny pokrój w kostkę, przesmaż na patelni i podlej winem podduś 5 min i dodaj do kapusty.

Krok 3

Wędzone wędliny pokrój w kostkę i namoczone wcześniej grzyby dodaj do bigosu.

Krok 4

Duś bigos 50 min., dopraw do smaku pieprzem i solą. Czynność z duszeniem powtarzaj przez 3 dni.

Krok 5

Po 3 dniach „ dojrzewania” bigos można podawać.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bigos z dziczyzną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bigos z dziczyzną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bigos z dziczyzną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bigos z dziczyzną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bigos z dziczyzną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bigos z dziczyzną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bigos z dziczyzną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kanapka warzywna
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bigos z dziczyzną Bigos z dziczyzną

Jaki powinien być idealny bigos? Ile domów, tyle przepisów, sposobów dobierania proporcji i gatunków mięsa używanego do jego przygotowania. W dobrym bigosie ważny jest nie tylko odpowiednio wyważony smak kapusty, który zapewnia połączenie kwaśnej kiszonej ze słodkawą białą, ale także przyprawy i dobrej jakości mięso, będące składnikiem nie mniej ważnym, niż kapusta. Bigos z dziczyzną to propozycja odpowiednia nie tylko na święta. Wybierz dowolne mięso: z dzika, jelenia lub sarny. Oprócz niego wkrój do potrawy także wędzony boczek i kiełbasę. Dodaj również suszone grzyby, namoczone wcześniej w wodzie. Zachowaj ją i również dodaj do bigosu, ponieważ jest ona bardzo aromatyczna i będzie stanowiła doskonałą przyprawę, razem z ziarnami jałowca, liściem laurowym i rozmarynem. Bigos zacznij przygotowywać odpowiednio wcześniej, żeby wydobyć z niego to, co najlepsze, duś go codziennie przez trzy dni – smaki i zapachy dokładnie się przenikną. Bigos z dziczyzną podawaj z domowym chlebem. Koniecznie sprawdź ten przepis!