Bigos z dziczyzną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

100 gramów

200 gramów

200 gramów

5 sztuk

2 sztuki

50 gramów

100 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę obierz i pokrój w kostkę, przesmaż na smalcu, dodaj poszatkowaną kapustę białą oraz kiszoną, dodaj rozgniecione ziarna jałowca, pieprz, kostkę Knorr, liść laurowy i rozmaryn.

Krok 2

Mięso z dziczyzny pokrój w kostkę, przesmaż na patelni i podlej winem podduś 5 min i dodaj do kapusty.

Krok 3

Wędzone wędliny pokrój w kostkę i namoczone wcześniej grzyby dodaj do bigosu.

Krok 4

Duś bigos 50 min., dopraw do smaku pieprzem i solą. Czynność z duszeniem powtarzaj przez 3 dni.

Krok 5

Po 3 dniach „ dojrzewania” bigos można podawać.

Tagi:
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bigos z dziczyzną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bigos z dziczyzną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bigos z dziczyzną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bigos z dziczyzną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bigos z dziczyzną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bigos z dziczyzną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bigos z dziczyzną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bigos z dziczyzną Bigos z dziczyzną

Jaki powinien być idealny bigos? Ile domów, tyle przepisów, sposobów dobierania proporcji i gatunków mięsa używanego do jego przygotowania. W dobrym bigosie ważny jest nie tylko odpowiednio wyważony smak kapusty, który zapewnia połączenie kwaśnej kiszonej ze słodkawą białą, ale także przyprawy i dobrej jakości mięso, będące składnikiem nie mniej ważnym, niż kapusta. Bigos z dziczyzną to propozycja odpowiednia nie tylko na święta. Wybierz dowolne mięso: z dzika, jelenia lub sarny. Oprócz niego wkrój do potrawy także wędzony boczek i kiełbasę. Dodaj również suszone grzyby, namoczone wcześniej w wodzie. Zachowaj ją i również dodaj do bigosu, ponieważ jest ona bardzo aromatyczna i będzie stanowiła doskonałą przyprawę, razem z ziarnami jałowca, liściem laurowym i rozmarynem. Bigos zacznij przygotowywać odpowiednio wcześniej, żeby wydobyć z niego to, co najlepsze, duś go codziennie przez trzy dni – smaki i zapachy dokładnie się przenikną. Bigos z dziczyzną podawaj z domowym chlebem. Koniecznie sprawdź ten przepis!