Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżeczki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso połącz z odciśniętą bułką. Paprykę i jedną cebule pokrój w 3-4 cm długości paski i przesmaż na oleju. Drugą cebulę drobno posiekaj.
Krok 2
Mięso połącz z jajkiem, drobno posiekaną cebulą oraz przyprawami. Dopraw do smaku i wyrób jednolitą masę.
Krok 3
Z mięsa przygotuj nieduże porcje. Na każdej z nich ułóż przesmażoną paprykę i cebulę a następnie całość zamknij i formuj gołąbki.
Krok 4
Gołąbki obtocz w mące i obsmaż na patelni. Na patelnię dodaj koncentrat pomidorowy, wlej 400 ml wody oraz dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, który wzbogaci smak dania, całość zagotuj.
Krok 5
Patelnię przykryj i duś zrazy jeszcze 10 min. na małym ogniu. Pod koniec do sosu dodaj śmietanę. Gotowe zrazy podawaj z ryżem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gołąbki po meksykańsku
Gołąbki po meksykańsku to smaczna i oryginalna wersja klasycznych gołąbków z kapustą. Sekretem ich wyjątkowego smaku jest farsz, który przygotowuje się ze słodkiej papryki skontrastowanej z wyrazistą cebulą. Do tego dania wykorzystaj mięso mielone (dowolnie: wieprzowe, wołowe lub mieszane). Na jego podstawie przygotuj masę o spójnej konsystencji, dodając do niej jajko oraz czerstwą bułkę, wcześniej nasączoną w mleku. Smak całości możesz łatwo urozmaicić, np. czosnkiem lub suszonymi ziołami, takimi jak chociażby mielona kolendra. Pikantny posmak świetnie podkreśli świeżo zmielony pieprz. Z mięsnej masy przygotuj okrągłe placki. Wypełnij je czerwoną papryką oraz cebulą. Wcześniej warzywa te podsmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek. Będą dobrze prezentować się pokrojone w paski lub cienkie piórka. Tak przygotowane gołąbki obtocz w mące lub bułce tartej. Smaż, aż staną się złociste. Podawaj je z dodatkiem sosu pomidorowego, pieczarkowego lub grzybowego. Smacznym dodatkiem do nich będzie ryż, najlepiej ugotowany w bulionie z włoszczyzny. Koniecznie sprawdź ten przepis na wyjątkowo smaczne danie.