Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami
łatwe
1800 osób zapisało

Składniki
300 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
8 sztuk
5 sztuk
100 gramów
100 gramów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi pokrój w kostkę 1x1 cm i obsmaż na patelni. Pieczarki oraz cebulę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do kurczaka i smaż chwilę razem.

Krok 2
W misce połącz kurczaka z pieczarkami wraz z ugotowaną kaszą, dodaj pokrojone pomidory, orzechy, posiekaną natkę oraz pieprz. Dodaj śmietanę i wymieszaj.

Krok 3
Kaszę przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i posyp pokruszonym serem. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 15 minut.

Krok 4
Przygotuj sos pieczeniowy: Sos do pieczeni z grzybami Knorr rozmieszaj dokładnie w 300 ml ciepłej wody i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 3 minuty. Gotową kaszę nałóż na talerze, polej przygotowanym sosem i podawaj jako danie główne.


Dobra rada:
Zamiast pleśniowego sera możesz użyć również zwykłego żółtego sera.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekany pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami
Jeśli kaszę kojarzycie tylko z dodatkiem do mięsnych dań, serwowanym zazwyczaj z gęstym sosem, czas zmienić przyzwyczajenia! Niech zapiekanka z kaszy pęczak i z kurczakiem będzie pierwszym krokiem w odkrywaniu kaszy na nowo. Przekonacie się, że to zboże niejedną ma twarz, a umiejętnie połączone ze składnikami warzywnymi i mięsnymi tworzy prawdziwe kreacje kulinarne, które zachwycą każdego. Przygotujcie składniki, znajdźcie chwilę na gotowanie i zaczynajmy! Będzie naprawdę pysznie i inspirująco.
Dla kogo?
Zapiekanka z pęczakiem jest propozycją dla wszystkich miłośników kaszy.
Na jaką okazję?
Pęczak z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami polecamy szczególnie jako danie obiadowe. Jest także doskonałym pomysłem na ciepłą kolację oraz menu domowej imprezy.
Czy wiesz, że?
Kasza pęczak może być jęczmienna lub owsiana, w zależności od zboża, z jakiego została wyprodukowana. Cechą charakterystyczną kaszy jest całe ziarno, które pozbawia się jedynie łuski. Pęczak jest także popularną przynętą, wykorzystywaną szeroko w wędkarstwie.
Dla urozmaicenia:
Ser pleśniowy możecie zastąpić ulubionym żółtym serem.



































