Makaron smażony z kurczakiem i warzywami
średnie
5237 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
2 sztuki
200 gramów
1 sztuka
4 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
5 sztuk
1 opakowanie
1 łyżeczka
3 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrój kurczaka w kostkę, wymieszaj z dwoma łyżkami ciemnego sosu sojowego, Przyprawą w mini kostkach Knorr i marynuj przez godzinę.

Krok 2
Mocz grzyby w gorącej wodzie przez kwadrans, a następnie wrzuć je do gotującej się wody i gotuj je przez kolejny kwadrans. Kiedy ostygną skrój je w paski.

Krok 3
Marchew pokrój w zapałki, por w kostkę, a paprykę i kapustę w paski.

Krok 4
Wrzuć mięso na mocno rozgrzany w woku olej (2 łyżki) i smaż je, aż puści sok, a następnie przełóż je razem z sosem własnym do innego naczynia.

Krok 5
Rozgrzej w woku pięć łyżek oleju. Po chwili dodaj posiekany czosnek, paprykę i marchew. Smaż wszystko dwie minuty i dodaj por. Po kolejnych trzech minutach smażenia wrzuć grzyby mun. Smaż jeszcze trzy minuty.

Krok 6
Teraz dodaj kiełki, kapustkę pekińską i mięso. Smaż 4 minuty i dodaj siekane chili.

Krok 7
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie odcedź go i dodaj do wszystkich składników w woku. Dopraw miodem, wszystko energicznie wymieszaj i podawaj posypane kiełkami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron smażony z kurczakiem i warzywami
Uwielbiasz orientalne smaki? A może po prostu masz ochotę na coś pysznego? Wypróbuj nasz przepis na makaron smażony z kurczakiem i warzywami, który przybliży cię do azjatyckich kulinariów. Potrawa udaje się nawet osobom, które wcześniej nie eksperymentowały z potrawami z tego regionu świata, więc śmiało ruszaj do kuchni!
Dla kogo?
Soczysty kurczak w kremowym sosie, a do tego kolorowa mieszanka warzyw. Potrawa jest pikantna dzięki papryczce chili, a słodkawa za sprawą miodu. Oprzesz się tej kompozycji barw i aromatów smażonego makaronu po chińsku? Zachwyceni będą miłośnicy wieloskładnikowych dań o bogatym smaku.
Na jaką okazję?
Do przygotowania smażonego makaronu po chińsku z kurczakiem wykorzystaj chiński makaron jajeczny, który idealnie nadaje się do potraw przygotowywanych w woku. Jeżeli chcesz, możesz go zastąpić zwykłym makaronem spaghetti. Jak widać, recepturą na makaron chiński z kurczakiem da się łatwo manewrować i dopasowywać do swoich możliwości. To ważne podczas przyrządzania codziennych posiłków.
Czy wiesz, że?
Ciekawym dodatkiem do dania są suszone grzyby mun. Pasują idealnie do smażonego makaronu z kurczakiem i warzywami. Popularne w kuchni dalekowschodniej grzyby posiadają szaro-czarny kolor i są charakterystycznie pokarbowane. Przed smażeniem makaronu z kurczakiem koniecznie mocz je przez co najmniej kwadrans w gorącej wodzie. W tym czasie grzyby kilkukrotnie zwiększą swoją objętość i uwolnią delikatny, szlachetny smak.
Dla urozmaicenia:
Grzyby dodaj do papryki, marchwi oraz kapusty pekińskiej, podczas smażenia makaronu po chińsku. Jeśli nie masz tego konkretnego rodzaju – zastąp je pieczarkami. Makaron smażony z kurczakiem nadal będzie pyszny!