Polędwiczki w sosie serowym - topionym: wieprzowe | Przepisy.pl pixel

Polędwica wieprzowa w sosie serowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

62

heart
124 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

780 osób wydrukowało

Pobierz pdf

943 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki oczyść z błon i przerostów tłuszczu. Pokrój w 3 cm grubości kawałki. Porcje mięsa oprósz przyprawą do mięs i uformuj z nich steki.

Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - Krok 1

Krok 2

Na patelni na kilku łyżkach oleju z suszonych pomidorów podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj orzeszki piniowe, całość smaż chwilę. Następnie dodaj szpinak, pokrojone w kostkę pomidory i pokrojony serek topiony.

Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - Krok 2

Krok 3

Farsz nałóż na mięso, przykryj łyżką majonezu. Wierzch posyp odrobiną żółtego tartego sera.

Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - Krok 3

Krok 4

Polędwiczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15 - 20 minut.

Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki do szpinaku dodaj trochę ostrej papryki.

1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna  Wiśniewska

    Katarzyna Wiśniewska , 30.12.2020

    super polecam wszystkim

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa Mulligatwny
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwica wieprzowa w sosie serowym Polędwica wieprzowa w sosie serowym

Szukasz inspiracji na ciekawy sposób przyrządzenia i podania polędwicy? Ta w sosie serowym z dodatkiem suszonych pomidorów i szpinaku na pewno przypadnie Ci do gustu. Delikatne mięso, zapieczone pod pierzynką z żółtego sera, smakuje doskonale i wprost rozpływa się w ustach. Charakter dania podkreślają orzeszki piniowe podsmażane razem z suszonymi pomidorami i szpinakiem. Zamiennie możesz użyć pestek słonecznika lub dyni, które sprawdzą się równie dobrze. W tym wariancie dania w polędwicy wyczuwalna jest wyraźnie serowa nuta – kawałki serka topionego dodane do farszu dobrze komponują się z serem żółtym zapieczonym na wierzchu potrawy. Polędwicę wieprzową w sosie serwuj na liściu sałaty z pomidorkami koktajlowymi lub z ulubioną surówką. Ta potrawa idealnie sprawdzi się jako obiad lub przekąska serwowana na przyjęciu. Pieczenie polędwiczek – wbrew pozorom – zajmie Ci niewiele czasu. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj to smaczne, delikatne mięso. Wydrukuj listę potrzebnych składników i do dzieła.