Polędwiczki wieprzowe z serową panierą i sosem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

132 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

562 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

565 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

100 gramów

2 łyżki

100 gramów

3 łyżki

50 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść z błon i żyłek, pokrój w 5 cm grubości kawałki. Przyprawę wymieszaj z olejem, powstałą marynatą obtocz mięso. Z każdego kawałka uformuj steki lekko rozgniatając mięso w poprzek włókien. Każdy kawałek zawiń dookoła plastrem szynki i zepnij wykałaczką.

Polędwiczki wieprzowe z serową panierą i sosem - Krok 1

Krok 2

Każdy kawałek mięsa obsmaż z obu stron na patelni a następnie mięso ułóż na blaszce do pieczenia.

Polędwiczki wieprzowe z serową panierą i sosem - Krok 2

Krok 3

Chleb tostowy pokrój nożem w bardzo drobną kostkę, wymieszaj z tartym serem pleśniowym, ziarnem siemienia oraz margaryną.

Polędwiczki wieprzowe z serową panierą i sosem - Krok 3

Krok 4

Na wierzch każdego kawałka mięsa nałóż niewielką ilość paniery z chleba.

Polędwiczki wieprzowe z serową panierą i sosem - Krok 4

Krok 5

Wszystko razem wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 20-30 minut. Po upieczeniu mięsa zbierz powstałe soki, przydadzą się do przygotowania sosu.

Polędwiczki wieprzowe z serową panierą i sosem - Krok 5

Krok 6

Na patelni na której przygotowywałeś mięso na rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekaną w drobną kostkę cebulę.

Polędwiczki wieprzowe z serową panierą i sosem - Krok 6

Krok 7

Dodaj 250 ml ciepłej wody (razem z sokiem z pieczenia mięsa). Dodaj Sos do pieczeni jasny Knorr, dokładnie wymieszaj. Wszystko razem gotuj dwie minuty, po czym sos zapraw śmietana. Tuż przed podaniem dodaj posiekany szczypiorek. Polędwiczki podawaj z sosem.

Polędwiczki wieprzowe z serową panierą i sosem - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowując sos wykorzystaj soki, które powstały podczas pieczenia czy smażenia mięsa. Nawet jeśli wydaje Ci się, że zupełnie odparowały. W tym celu do naczynia, w którym piekło się mięso, nalej odrobinę wody lub wina, a następnie zagotuj. Ten proces w kuchni nazywa się deglasowaniem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwiczki wieprzowe z serową panierą i sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwiczki wieprzowe z serową panierą i sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwiczki wieprzowe z serową panierą i sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwiczki wieprzowe z serową panierą i sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwiczki wieprzowe z serową panierą i sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwiczki wieprzowe z serową panierą i sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwiczki wieprzowe z serową panierą i sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwiczki wieprzowe z serową panierą i sosemPolędwiczki wieprzowe z serową panierą i sosem

Marynowane w pikantnej zalewie polędwiczki wieprzowe z serową panierą i sosem mają wyrazisty smak, który dodatkowo podkreśla dojrzewająca szynka. Zapieka się je w piekarniku posypane panierką z pokruszonego pieczywa tostowego, startego sera pleśniowego i siemienia lnianego. Chrupiąca posypka doskonale komponuje się z miękkim soczystym mięsem. Całość polewa się sosem z cebuli, śmietany i esencji do sosu pieczeniowego jasnego. Przyrządza się go na patelni, na której wcześniej podsmażane było mięso. Do tak przygotowanych polędwiczek wieprzowych z serową panierą i sosem podać można pieczywo i sałatkę z warzyw sezonowych. Jeśli jednak chcesz zaserwować je na obiad, dołącz do nich pieczone w ziołach ziemniaki lub brokuły na parze z serem feta, czosnkiem i prażonymi płatkami migdałów. W ten sposób otrzymasz eleganckie, smaczne danie, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i przy bardziej uroczystych okazjach. Masz ochotę na polędwiczki z chrupiącą panierką? Dowiedz się z powyższego przepisu, jak je zrobić.