Polędwiczki w sosie serowym - topionym: wieprzowe | Przepisy.pl pixel

Polędwica wieprzowa w sosie serowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

60

heart
124 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

775 osób wydrukowało

Pobierz pdf

924 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

200 gramów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki oczyść z błon i przerostów tłuszczu. Pokrój w 3 cm grubości kawałki. Porcje mięsa oprósz przyprawą do mięs i uformuj z nich steki.

Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - Krok 1

Krok 2

Na patelni na kilku łyżkach oleju z suszonych pomidorów podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj orzeszki piniowe, całość smaż chwilę. Następnie dodaj szpinak, pokrojone w kostkę pomidory i pokrojony serek topiony.

Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - Krok 2

Krok 3

Farsz nałóż na mięso, przykryj łyżką majonezu. Wierzch posyp odrobiną żółtego tartego sera.

Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - Krok 3

Krok 4

Polędwiczki piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15 - 20 minut.

Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki do szpinaku dodaj trochę ostrej papryki.

1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna  Wiśniewska

    Katarzyna Wiśniewska , 30.12.2020

    super polecam wszystkim

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polędwica wieprzowa w sosie serowym  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Gofry ze szpinakiem
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Polędwica wieprzowa w sosie serowym Polędwica wieprzowa w sosie serowym

Szukasz inspiracji na ciekawy sposób przyrządzenia i podania polędwicy? Ta w sosie serowym z dodatkiem suszonych pomidorów i szpinaku na pewno przypadnie Ci do gustu. Delikatne mięso, zapieczone pod pierzynką z żółtego sera, smakuje doskonale i wprost rozpływa się w ustach. Charakter dania podkreślają orzeszki piniowe podsmażane razem z suszonymi pomidorami i szpinakiem. Zamiennie możesz użyć pestek słonecznika lub dyni, które sprawdzą się równie dobrze. W tym wariancie dania w polędwicy wyczuwalna jest wyraźnie serowa nuta – kawałki serka topionego dodane do farszu dobrze komponują się z serem żółtym zapieczonym na wierzchu potrawy. Polędwicę wieprzową w sosie serwuj na liściu sałaty z pomidorkami koktajlowymi lub z ulubioną surówką. Ta potrawa idealnie sprawdzi się jako obiad lub przekąska serwowana na przyjęciu. Pieczenie polędwiczek – wbrew pozorom – zajmie Ci niewiele czasu. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj to smaczne, delikatne mięso. Wydrukuj listę potrzebnych składników i do dzieła.