Sernik Wielkanocny

Autor: Nina

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 szklanka

6 łyżek

250 gramów

4 sztuki

1.5 szklanki

2 opakowania

1 łyżeczka

1 kilogram

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

1 kostkę Kasi roztapiamy w mikrofalówce lub na kuchence. Dodajemy mąkę i 6 łyżek cukru. Mieszamy.

Krok 2

Drugą kostkę Kasi dajemy do naczynia miksera. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka dodajemy do miksera. Dodajemy też 1,5 szklanki cukru. Miksujemy. Następnie dajemy 2 budynie waniliowe (proszki) oraz łyżeczkę ekstraktu. Znów miksujemy. Teraz dodajemy pół kilograma twarogu, miksujemy, a następnie drugie pół i znów miksujemy. Masę wlewamy do formy (może być to tortownica, lub prostokątna foremka, robiłam w obydwu). Teraz ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Później dodajemy je do masy serowej i mieszamy ręcznie np. łyżką.

Krok 3

Teraz bierzemy do ręki " breję", która powstała na początku, z mąki, roztopionej Kasi oraz cukru. Kruszymy ją w rękach nad jeszcze nie upieczonym sernikiem, tak aby kruszonka pokryła całą masę serową. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 60 minut. Gdy sernik ostygnie posypujemy go jajeczkami. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sernik Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sernik Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sernik Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sernik Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sernik Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sernik Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sernik Wielkanocny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej