Zapiekanka z ziemniakami i brukselką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

113

1264 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2540 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3582 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

500 gramów

200 mililitrów

4 łyżki

1 sztuka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Brukselkę obierz z zewnętrznych liści, nadetnij na krzyż od strony głąba. Gotuj około 5 minut w osolonym wrzątku. Odcedź i przelej zimną wodą. Brukselkę przetnij na pół, wytnij głąb, a następnie rozdziel od siebie wszystkie liście kapusty.

Zapiekanka z ziemniakami i brukselką  - Krok 1

Krok 2

Obraną cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na patelni na rozgrzanej Ramie. Dodaj pokrojone na pół plastry kiełbasy, smaż chwilę, po czym dodaj posiekany czosnek, tymianek i ziemniaki pokrojone w cienkie plastry. Smaż około 2-3 minut cały czas mieszając.

Zapiekanka z ziemniakami i brukselką  - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie ziemniaki zalej śmietaną wymieszaną z Knorr Naturalnie smaczne, dodaj liście brukselki i dokładnie wymieszaj. Naturalnie smaczne Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr nada zapiekance ziołowy smak oraz sprawi, że wszystkie składniki połączą się ze sobą.

Zapiekanka z ziemniakami i brukselką  - Krok 3

Krok 4

Ziemniaki przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp po wierzchu tartym serem. Całość zwiń w folię aluminiowa i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 35 minut. Po tym czasie usuń folie i dopiecz zapiekankę jeszcze około 8 minut - do momentu zarumienienia się sera.

Zapiekanka z ziemniakami i brukselką  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

W zapiekance możesz użyć również kiełbasy paprykowej sprawi ona, że zapiekanka będzie ostrzejsza w smaku.

22

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 31.05.2018

    Pewnie,ze tak.Brokół też ok .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tadeusz Norek

    Tadeusz Norek , 22.09.2017

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Bąk

    Ewa Bąk , 07.04.2017

    a zamiast brukselki można dodać brokuły ??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dagmara Gorczyńska

    Dagmara Gorczyńska , 30.12.2016

    Chętnie bym spróbowała, ale nigdy i nigdzie nie widziałam tej saszetki Knorra. W ogóle notorycznie nie ma tych saszetek w sklepach, w Leclercu, Frisco. Nawet jak zamówię, to zaraz mam wiadomość, że większości nie ma, mimo że były na stronie. Dlaczego Knorr nie dba o dostępność? :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Ślaska

    Elżbieta Ślaska , 22.11.2016

    Smakowicie wygląda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Jedlickova

    Asia Jedlickova , 03.11.2016

    Zapiekanka bardzo smaczna,polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asia Jedlickova

    Asia Jedlickova , 03.11.2016

    Bardzo pyszna zapiekanka,polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadwiga Kucharska

    Jadwiga Kucharska , 29.08.2016

    Lubię obiady jedno garnkowe są wyśmienite i można je wcześniej przygotować a póżniej do piekarnika i gotowe.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Karcz

    Beata Karcz , 28.08.2016

    Palce? Mam nadzieję ,że swoje :D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Matusiak

    Mieczysław Matusiak , 28.08.2016

    To zawsze.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dzu Sta

    Dzu Sta , 28.08.2016

    To może golabczka co

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Matusiak

    Mieczysław Matusiak , 28.08.2016

    Źartuję, toleruję brukselkę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Matusiak

    Mieczysław Matusiak , 28.08.2016

    Łeeee!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dzu Sta

    Dzu Sta , 28.08.2016

    Właśnie najlepsza ja na Bruksele czatuje już z miesiąc żeby zrobić zapiekanke z niej pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mieczysław Matusiak

    Mieczysław Matusiak , 28.08.2016

    Zapiekanka na pewno super, tylko ta Bruksela. Fuj!.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Hardenburg

    Alina Hardenburg , 28.08.2016

    Pieknie Boguniu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Brzozowska

    Grażyna Brzozowska , 28.08.2016

    Wygląda smakowicie:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Gross

    Stanisław Gross , 28.08.2016

    uwielbiam zapiekanki :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Wabich

    Kasia Wabich , 28.08.2016

    E ale chyba kielbacha w niej jest

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Wojtuś

    Janusz Wojtuś , 28.08.2016

    Brukselka rośnie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesław Waliłko

    Wiesław Waliłko , 28.08.2016

    Jola ktos powinien nosic Cie na rekach za te smakolyki,wiem bo jadlem.A jemu rece opadaja.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Janiec

    Marta Janiec , 26.08.2016

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z ziemniakami i brukselką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z ziemniakami i brukselką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z ziemniakami i brukselką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z ziemniakami i brukselką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z ziemniakami i brukselką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z ziemniakami i brukselką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z ziemniakami i brukselką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z ziemniakami i brukselką Zapiekanka z ziemniakami i brukselką

Szacowana cena przygotowania dania: do 20 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych cen rynkowych i dotyczą przygotowania całego dania zgodnie z listą składników. 

Zapiekanka z ziemniakami i brukselką to dobra propozycja na codzienny obiad. Danie sprawdzi się również jako wczesna kolacja. Do jego przygotowania użyj surowych lub wcześniej ugotowanych w mundurkach ziemniaków. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Jeśli chcesz, opcjonalnie możesz zastąpić go suszoną bazylią, koperkiem lub pietruszką. Pamiętaj, żeby wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Przed przełożeniem do naczynia żaroodpornego, wysmaruj jego wnętrze tłuszczem. Natomiast przed włożeniem do piekarnika posyp wierzch potrawy startym parmezanem (dobrze pasować będzie także ser gouda). Całość piecz w temperaturze 200° C. Gotową zapiekankę z ziemniakami i brukselką podawaj bezpośrednio po przygotowaniu – solo lub z sałatą lodową z niewielką ilością oliwy i dodatkami, np. pomidorkami koktajlowymi, papryką czy brokułami. Do dekoracji zapiekanki wykorzystaj listki świeżej bazylii lub pietruszki. Sprawdź nasz przepis na to smaczne danie i przygotuj je przy najbliższej okazji.