Zapiekanka z ziemniakami i szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

195

1140 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2276 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4832 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

500 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

150 gramów

1 sztuka

50 gramów

200 mililitrów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na dwóch łyżkach Ramy podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj do niej posiekany czosnek i chilli. Dodaj pokrojone w kosteczkę suszone pomidory i odciśnięty z soku rozmrożony szpinak. Całość dopraw do smaku pokruszonym serem feta i gałką muszkatową. Szpinak odłóż na bok.

Zapiekanka z ziemniakami i szpinakiem - Krok 1

Krok 2

W garnku na pozostałej Ramie obsmaż pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki. Smaż je chwilę po czym zalej śmietaną wymieszaną z Knorr Naturalnie smaczne i dokładnie wymieszaj. Kompozycja Knorr nada zapiekance ziołowy smak oraz sprawi, że wszystkie składniki połączą się ze sobą.

Zapiekanka z ziemniakami i szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Połowę ziemniaków przełóż do żaroodpornego naczynia, dołóż wcześniej podsmażony szpinak i przykryj pozostałymi ziemniakami. Całość posyp po wierzchu tartym parmezanem. Zapiekankę zawiń w folie aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 35 minut. Po tym czasie usuń folię i dopiecz zapiekankę jeszcze około 8 minut - do momentu zarumienienia się sera.

Zapiekanka z ziemniakami i szpinakiem - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Dobrym pomysłem jest dołożenie do zapiekanki mięsa mielonego, w tym celu przesmaż je z Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr.

6

Opinie o przepisie

  • Sabina Koczwara

    Sabina Koczwara

    Dzisiaj robiłam, fajnie jest dodać mieszankę serów np. cheddar,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janus Li

    Janus Li

    Margaryna i folia aluminiowa nie do zaakceptowania.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Nowińska

    Krystyna Nowińska

    Pychotka dla całej rodziny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Ciechowicz

    Katarzyna Ciechowicz

    Gosia świetna izdrowa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Ru

    Ola Ru

    Bardzo pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Sobieroj

    Grażyna Sobieroj

    Napewno wyprobuje

    Odpowiedz Odpowiedz

Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka z ziemniakami i szpinakiemZapiekanka z ziemniakami i szpinakiem

Zapiekanka ziemniaczana to świetna propozycja na proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne danie obiadowe. Tym razem jej główny składnik połącz ze szpinakiem. Świetnie sprawdzi się mrożony, który zwykle jest już posiekany, równie dobrze możesz jednak użyć świeżego. Podsmaż go na rozgrzanym na patelni tłuszczu wraz z resztą dodatków. Wśród nich powinny się znaleźć: pokrojona w kostkę cebula oraz posiekany czosnek i chili. Nie zapominaj również o suszonych pomidorach, które świetnie skomponują się ze szpinakiem. Na koniec dodaj do całości pokruszony ser feta i dopraw wszystko szczyptą mielonej gałki muszkatołowej. W międzyczasie pokrojone w dość cienkie plasterki ziemniaki podsmaż w garnku. Wymieszaj je z sosem na bazie śmietany i połowę z nich przełóż do naczynia żaroodpornego. Aby składniki nie przywierały do jego ścian, warto wcześniej posmarować naczynie niewielką ilością tłuszczu. Na warstwie warzyw ułóż szpinakowy farsz i przykryj go resztą ziemniaków. Danie posyp z wierzchu startym parmezanem. Naczynie żaroodporne szczelnie owiń folią aluminiową. Ściągnij ją dopiero pod koniec pieczenia – dzięki temu wierzch potrawy nie będzie przypalony. Zainspiruj się naszym przepisem, przygotowując obiad.