PRZEPISY.PL

Ziemniaki gratin to podstawa kuchni francuskiej. Robiłem je niejednokrotnie. Moim sposobem na ich przyrządzenie, tak jak prezentuję w poniższym przepisie, jest ich podsmażenie w garnku. Ziemniaki nie muszą zmieniać koloru, wystarczy, że zostaną delikatnie podsmażone, wtedy dodaję śmietanę. Ziemniaki posypane obficie mieszanką serów gruyere i parmezanu zapiekam w piekarniku. Dopiero wtedy smakują jak należy.

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kurczakiem - autor: Piotr Murawski

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kurczakiem

  • 60
  • 4
  • Łatwe
  • 2
2890
osób dodało do Mniamlisty
2890
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • śmietana 18%400 ml
  • starty żółty ser100 g
  • olej3 łyżki
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kurczakiem – krok 1

Krok 1

Mięso i pieczarki pokrój w kostkę, oprósz przyprawą Knorr i obsmaż w garnku. By wzbogacić smak potrawy, dodaj także pokrojony boczek.
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kurczakiem – krok 2

Krok 2

Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, wrzuć do garnka i chwilę smaż. Dodaj śmietanę i zupę Knorr, wszystko zagotuj.
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kurczakiem – krok 3

Krok 3

Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, delikatnie ugniatając tak, aby wszystkie składniki dobrze do siebie przylegały. Posyp żółtym serem. Przykryj i piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij przykrywkę, aby ser się zapiekł.

Więcej przepisów z tym produktem

Przyprawa do mięs KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (2)

smaczne☺ szybkie danie ...polecam

Podobne przepisy:

100
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
293
osoby dodały do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
2084
osoby dodały do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
1721
osób dodało do Mniamlisty
30''
4
Łatwe