Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kurczakiem - VIDEO
łatwe
5772 osoby zapisały
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
200 gramów
700 gramów
1 opakowanie
400 mililitrów
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso i pieczarki pokrój w kostkę, oprósz przyprawą Knorr i obsmaż w garnku. Bogatszy smak uzyskasz, jeśli dodasz także pokrojony w małą kostkę boczek.

Krok 2
Ziemniaki obierz, pokrój w plastry, wrzuć do garnka i chwilę smaż. Dodaj śmietanę i zupę Knorr, następnie wszystko zagotuj.

Krok 3
Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, delikatnie ugniatając tak, aby wszystkie składniki dobrze do siebie przylegały. Posyp żółtym serem. Przykryj i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez 45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij przykrywkę, aby ser się zapiekł.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i kurczakiem - VIDEO
Z czego powinna składać się efektowna i zarazem pyszna zapiekanka? Ziemniaki, kurczak, pieczarki – oto niezawodne trio, dzięki któremu wyczarujesz w swojej kuchni naprawdę zjawiskowe danie. Oprócz wymienionych składników w przepisie na zapiekankę ziemniaczaną z pieczarkami i kurczakiem przydadzą się także aromatyczne przyprawy, śmietana i żółty ser. Pora zakasać rękawy i rozgrzać piekarniki, ponieważ dziś to właśnie zapiekanka z ziemniakami, kurczakiem i pieczarkami będzie królować na stole.
Dla kogo?
Przepisy na zapiekanki ziemniaczane są stworzone dla osób, które lubią dania prosto z piekarnika i zdecydowanie chętniej sięgają po sposoby na wytrawne specjały niż po receptury placków, tortów i ciast. Nic dziwnego! Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i pieczarkami to potrawa bardzo uniwersalna, którą można podawać przy najróżniejszych okazjach i wzbogacać ją także innymi składnikami wedle uznania. Podczas przygotowywania posiłków cenisz sprytne rozwiązania? Zapiekanka z pieczarkami i ziemniakami pozostanie z tobą na długo!
Na jaką okazję?
Zapiekanka z kurczakiem i pieczarkami to specjał, który doceniany jest zwłaszcza wtedy, gdy przez natłok innych obowiązków, na gotowanie nie pozostaje zbyt wiele czasu. Robienie posiłku składającego się z mięsa, gotowanych ziemniaków i porcji warzyw brzmi jak coś bardzo czasochłonnego? Postaw na zapiekankę z ziemniaków i pieczarek, dzięki której wszystkie te elementy przyrządzisz za jednym zamachem. Nie musimy chyba wspominać, że ograniczysz do minimum ilość brudnych naczyń!
Czy wiesz, że?
Jeśli obawiasz się, że ser na wierzchu zapiekanki ziemniaczanej z pieczarkami i kurczakiem spiecze się zbyt mocno, dodaj go dopiero na 15-20 minut przed wyciągnięciem naczynia żaroodpornego z pieca. Zyskasz pewność, że nie stanie się suchy. Zamiast tego powita cię apetyczny widok miękkiego, ciągnącego się sera, zdobiącego wierzch zapiekanki ziemniaczanej z kurczakiem i pieczarkami.
Dla urozmaicenia:
Choć zapiekanka z kurczakiem, pieczarkami i ziemniakami jest daniem kompletnym, możesz nieco ją modyfikować. Wierzch udekoruj plastrami pomidorów lub pomidorkami koktajlowymi. Jeśli akurat nie dysponujesz pieczarkami, zastąp je brokułami, fasolką szparagową albo cukinią.