Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - prosta | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

heart
1175 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1092 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1235 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

400 gramów

100 gramów

50 gramów

100 gramów

200 mililitrów

50 mililitrów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umieść całość w żaroodpornym naczyniu. Posyp z wierzchu startym serem i nakryj folią aluminiową. Piecz w piekarniku w temperaturze 190°C przez około 40 minut.

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Pokrój grzyby w ćwiartki, mięso w nieduże kawałki, ziemniaki i cebulę w plastry.

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Rozmieszaj Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr z wodą i śmietaną, wymieszaj z szpinakiem.

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Przed końcem pieczenia usuń folię, aby ser się lekko zrumienił.

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

4

Opinie o przepisie

  • SkarbeK1820

    SkarbeK1820 , 30.04.2021

    Ziemniaki nie dawać surowe a podgotowane lub nawet ugotowane!! Zapiekankę robiłam z mięsem podsmazonym a ziemniaki surowe. Zamiast piec 40min ziemniaki wciąż surowe i musiałam piec 1,5godz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • piotr czechow

    piotr czechow , 02.03.2020

    przepis bardzo słabo objaśniony kolejność czynności niewłaściwa, a ziemniaki warto napisać że wcześniej obgotowac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Łukasz Sier

    Justyna Łukasz Sier , 13.04.2017

    Niebo w gębie!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ada Skudło

    Ada Skudło , 25.02.2016

    czy ziemniaki mają być twardawe ? bo wszystko si pychota ale ziemniaki jakies takie twarde ale zjadliwe

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Kurczak ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiemZapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

Poszukujesz przepisu na danie obiadowe z mięsem i warzywami? Dobrym sposobem będzie przygotowanie ziemniaczanej zapiekanki ze szpinakiem, w której znajdzie się także mięso z kurczaka oraz ser. Pierwszym krokiem do przyrządzenia tej potrawy jest pokrojenie w grube plastry obranych ziemniaków oraz cebuli. Mięso z piersi kurczaka podziel na nieduże kawałki, a pieczarki posiekaj na ćwiartki. Wszystkie składniki połączy ze sobą błyskawiczny sos serowy, który nada całości kremowej konsystencji. Rozpuść go w wodzie, dodaj kwaśną śmietanę, a następnie wymieszaj ze szpinakiem – sprawdzi się zarówno ten mrożony, jak i jego świeże liście. Na koniec połącz szpinakowy sos z warzywami oraz kurczakiem i przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj twardy ser żółty, np. ementaler i posyp nim wierzch zapiekanki. Przed wstawieniem do piekarnika przykryj naczynie folią aluminiową, aby zapiekanka nie przesuszyła się podczas pieczenia. Gotowe danie serwuj na ciepło. Sprawdź, jakie to łatwe.