
Składniki
6 sztuk
1 opakowanie
0.2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
2 sztuki
1 szczypta
4 sztuki
30 mililitrów
100 mililitrów
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Majonez wymieszaj z ketchupem i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 2
Pomidora pokrój w drobną kostkę, awokado obierz, pozbądź się pestki i pokrój podobnie do pomidora. Dodaj do sosu.

Krok 3
Krewetki odsącz z nadmiaru wody i dodaj do sosu. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw pieprzem cayenne i odstaw na 10 minut w chłodne miejsce.

Krok 4
Jajka usmaż z obu stron.

Krok 5
Kromki chleba tostowego opiecz, aby były chrupiące.

Krok 6
Na powstałego tosta połóż sos z warzywami i krewetkami, garść posiekanej sałaty oraz jajko. Całość przykryj drugą kromką, ponownie połóż warstwę warzyw oraz sałaty (bez jajka) i przykryj trzecim tostem. Czynność powtórz w pozostałym trzema tostami, powinny powstać dwie kanapki.

Krok 7
Kanapkę przyciśnij lekko dłonią, aby wszystkie warstwy dobrze się posklejały, obkrój nożem dookoła z nadmiaru warzyw i jajka. Następnie wbij wykałaczki na rogach i przekrój kanapkę na dwa małe trójkąty tak, by powstały mini kanapeczki z chleba tostowego. Podawaj.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mini kanapeczki
Szukasz idealnego przepisu na szybką przekąskę? Mini kanapeczki na wykałaczkach są jednym z nich. Wystarczy zgromadzić potrzebne składniki i przygotować kanapkę standardowych rozmiarów. Dopiero później należy ja przekroić na mniejsze trójkąciki i wbić w nie wykałaczki.
Dla kogo?
Przepis na mini kanapki z chleba tostowego powinien przypaść do gustu fanom posiłków i przystawek „do ręki”. Są to wszelkiego rodzaju dania, które można spożyć bez użycia talerzy oraz sztućców bez ryzyka bałaganu. Wypróbuj naszą recepturę i sprawdź, czy posmakują Ci nasze kanapeczki z chleba tostowego.
Na jaką okazję?
Przygotowanie takich mini kanapeczek na wykałaczkach nie musi czekać na szczególne okazje, jak przyjęcie lub spotkanie ze znajomymi. Z powodzeniem możesz przyrządzić je wieczór filmowy lub po prostu jako posiłek w ciągu dnia – w nieco innym wydaniu!
Czy wiesz, że?
Ważnym krokiem w przygotowaniu mini kanapek z chleba tostowego jest przyrządzenie sosu. Majonez wymieszaj z ketchupem i sosem sałatkowym Knorr. Takie połączenie nada potrawie wyrazistego smaku oraz aksamitnej konsystencji.
Dla urozmaicenia:
Jeśli chcesz nieco poeksperymentować z przepisem na mini kanapeczki z chleba tostowego, wzbogać je o świeże warzywa, takie jak pomidor czy ogórek. Świetnie skomponują się z sosem na bazie majonezu i ketchupu oraz podkręcą nieco smak całego dnia. Znajdź wersję najlepszą się siebie!