PRZEPISY.PL

Pieczony królik jest soczysty i delikatny. A pyszny sos z pieczenia doskonale pasuje do ryżu lub ziemniaków.

Pieczony królik - autor: przepisy.pl

Pieczony królik

  • 90
  • 4
  • Łatwe
  • 0
522
osoby dodały do Mniamlisty
522
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • mąka2 łyżki
  • majeranek2 łyżeczki
  • zielona pietruszka1 pęczek
  • pieprz czarny1 szczypta
Pieczony królik – krok 1

Krok 1

Królika oczyść, umyj i osusz. Oprósz Naturalną Przyprawą do kurczaka pikantną Knorr i odstaw na 1 godzinę.
Pieczony królik – krok 2

Krok 2

Oliwę i sok z cytryny dokładnie wymieszaj do uzyskania emulsji. Dodaj posiekaną pietruszkę, majeranek, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Pieczony królik – krok 3

Krok 3

Królika włóż do żaroodpornego naczynia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 250 stopni i piecz, aż się zarumieni.
Pieczony królik – krok 4

Krok 4

Zmniejsz temperaturę do 180 stopni, polej mięso aromatycznym sosem. Piecz około 80 minut, polewając mięso wytworzonym sosem.
Pieczony królik – krok 5

Krok 5

Gdy mięso będzie miękkie, wyciągnij je, z naczynia zlej kilka łyżek sosu, wymieszaj go z mąką, wlej do reszty sosu. Zagotuj. Mięso podawaj pokrojone na porcje, polane sosem.

Więcej przepisów z tym produktem

Naturalna Przyprawa do kurczaka pikantna KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

86
osób dodało do Mniamlisty
60''
6
Łatwe
164
osoby dodały do Mniamlisty
90''
6
Łatwe
94
osoby dodały do Mniamlisty
90''
4
Łatwe
277
osób dodało do Mniamlisty
90''
4
Łatwe