Serowa zapiekanka z brokułami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

165

8377 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3220 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6021 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

100 gramów

200 mililitrów

3 łyżki

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Następnie dorzuć mięso mielone i smaż wszystko przez chwilę. Dodaj Ketchup Hellmann’s Pikantny, dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i połącz z makaronem.

Serowa zapiekanka z brokułami - Krok 1

Krok 2

Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułóż brokuły. Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną oraz 100 ml wody i zalej zapiekankę.

Serowa zapiekanka z brokułami - Krok 2

Krok 3

Całość posyp startym serem i zawiń dokładnie folią aluminiową. Piecz w temperaturze 200 °C przez 20 minut. Następnie zdejmij folię i piecz jeszcze chwilę, aż ser delikatnie się zarumieni.

Serowa zapiekanka z brokułami - Krok 3
119

Opinie o przepisie

  • Agnieszka Kowalewska

    Agnieszka Kowalewska , 29.03.2020

    Pyszne, polecam spróbować

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Konopko Konopko

    Ania Konopko Konopko , 12.03.2020

    Bardzo dobra i szybka zapiekanka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktoria Penk wiktoria8

    Wiktoria Penk wiktoria8 , 07.01.2020

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maicky 12

    Maicky 12 , 26.10.2019

    Polecam wcześniej zrobić brokuła na parze, a tak pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Rążewska

    Angelika Rążewska , 23.09.2019

    Wprost przepychota, przepis Bomba, zaraz po upieczeniu zniknęła w minute

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karina Turowicz

    Karina Turowicz , 27.08.2019

    Brokuła nie trzeba gotować aby go zjeść

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daria Szuba

    Daria Szuba , 25.09.2018

    Świetna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Bobrowicz

    Paulina Bobrowicz , 07.07.2018

    Naprawdę smaczna zapiekanka, polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zuzia Gojny

    Zuzia Gojny , 30.09.2017

    przepyszna i bardzo łatwa zapiekanka ! ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Ka

    Ola Ka , 05.07.2017

    bardzo dobre :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Słapa-Hajczuk

    Joanna Słapa-Hajczuk , 08.03.2017

    pyszna po prostu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Makosz

    Ewelina Makosz , 05.01.2017

    szkoda, że nie napisali, że wcześniej należy ugotować brokule.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Wyskida

    Magdalena Wyskida , 13.12.2016

    ooo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.11.2016

    smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Pic

    Ewelina Pic , 12.09.2016

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamila Majkowska

    Kamila Majkowska , 10.09.2016

    zawsze brokuły dodaje.i jest pyszna ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kucharz.TV

    Kucharz.TV , 09.09.2016

    Ciekawa wizja, lubimy takie eksperymenty, spróbujemy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Kokoszka

    Justyna Kokoszka , 30.08.2016

    bardzo szybki łatwy przepis. serdecznie polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata ER

    Małgorzata ER , 11.06.2016

    W przepisie jest makaron wymieszany z sosem do którego dodano keczup ale na zdjeciu jakoś nie widać tego keczupu bo kluski są jasne,inny przepis,inne zdjęcie :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Dzialkowski

    Maciej Dzialkowski , 11.05.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Stankiewicz

    Paulina Stankiewicz , 06.05.2016

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Sobala

    Paulina Sobala , 25.04.2016

    świetna , szybka i do tego łatwa w przygotowaniu :) polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paula Grochal

    Paula Grochal , 14.04.2016

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Rusek

    Lukasz Rusek , 02.04.2016

    zzzzzzs

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Rusek

    Lukasz Rusek , 02.04.2016

    tytuł 5r trttttttrttrr5wswwsssww

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Rusek

    Lukasz Rusek , 02.04.2016

    zws zzzzswsZzwz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Rusek

    Lukasz Rusek , 02.04.2016

    ssž s as seed ssz s www ze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Rusek

    Lukasz Rusek , 02.04.2016

    w wtxt z_z_saW_xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx dssSzczecin zzzzswsZ

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Rusek

    Lukasz Rusek , 02.04.2016

    zw

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Rusek

    Lukasz Rusek , 02.04.2016

    sswww zzzswsssssszzszzswww ogz

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Serowa zapiekanka z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Serowa zapiekanka z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Serowa zapiekanka z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Serowa zapiekanka z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Serowa zapiekanka z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Serowa zapiekanka z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Serowa zapiekanka z brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Serowa zapiekanka z brokułamiSerowa zapiekanka z brokułami

Błyskawiczna zapiekanka z makaronem, brokułami i mielonym mięsem, polana kremowym sosem. Charakterna, bo z dodatkiem ognistego ketchupu. Jeśli lubisz proste dania jednogarnkowe, przepis na serową zapiekankę z brokułami z pewnością przypadnie ci do gustu. Jej przygotowanie rozpocznij od ugotowania makaronu w osolonej wodzie, al dente. Niekoniecznie musi być to makaron typu penne. Równie dobrze pasować będą finezyjne kokardki lub makaron świderki. Zapiekankę serwować możesz także w wersji z ziemniakami, a mięso mielone, wieprzowe lub wieprzowo-wołowe, zastąpić pokrojoną w kostkę piersią z kurczaka lub indyka. Tym bowiem, co przesądza o sukcesie tego dania jest sos – pachnący, gęsty, aksamitny... Nie może go absolutnie zabraknąć. Gotową zapiekankę podawaj na obiad lub kolację. Doskonale smakować będzie z lampką białego wytrawnego wina.