Bajeczny sernik na zimno

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

8

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

150 osób wydrukowało

Pobierz pdf

145 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

3 opakowania

6 łyżeczek

1 opakowanie

1 opakowanie

1

2 opakowania

1 opakowanie

5 łyżek

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

KROK PIERWSZY: Galaretki wiśniową, agrestową, brzoskwiniową dokladnie rozpuścic w osobnych garnuszkach, kazdą w 1,5 szkl. wody. Następnie powlewaj je do osobno plaskich daczyń.

Krok 2

KROK DRUGI: Żelatynę zalej niewielką iloscia wody a kiedy spęcznieje, rozpuść ją, powoli podgrzewając.Śmietane kremówkę starannie ubij z cukrem pudrem,a nastepnie wymieszaj ja z serkami waniliowymu a na koniec połącz z rozpuszczoną żelatyną.

Krok 3

KROK TRZECI: Steżałe galaretki ostrożnie pokrój w drobną kosteczkę. 3/4 wyciętych z galaretki kosteczek delikatnie ale dokładnie wymieszaj z masa serowa - tak by równomiernie znalazły się w całym serniku - a resztę kostek odłóż w chłodne miejsce.

Krok 4

KROK CZWARTY: spód wysmarowanej tłuszczem tortownicy wylóż dokładnie biszkoptami a nastepnie zalej je powoli przygotowaną masa serowa. Odstaw na ok 2 godziny do lodowki. Przed podaniem udekoruj reszta galaretek oraz listkami miety, melisy lub skórka cytryny życze smacznego

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bajeczny sernik na zimnoBajeczny sernik na zimno

Historia tego ciasta, którego głównym składnikiem jest ser, sięga czasów starożytnych - był to przysmak podawany zwycięzcom igrzysk olimpijskich. Współcześnie sernik przygotowywany jest najczęściej z mielonego twarogu lub serka homogenizowanego oraz spodu z mąki i jajek, a całość jest pieczona. W zależności od pory roku sernik podaje się w różnych wersjach. Latem z sezonowymi owocami – truskawkami, malinami, borówkami lub wiśniami, a zimą z owocowymi przetworami, dżemami, konfiturami, polewami, przyprawami korzennymi i kakaem. Istnieją również wersje sernika, które nie wymagają pieczenia i właśnie taką propozycję ciasta na zimno znajdziesz w tym przepisie. By było nie tylko smaczne, ale i efektowne, możesz zamiast popularnych rodzynek dodać do niego kolorowe owocowe galaretki, które świetnie prezentują się po pokrojeniu ciasta na porcje. Taka propozycja podania nie wymaga już dopełnienia. Jest dekoracyjna i apetyczna sama w sobie!