Bajeczny sernik na zimno

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

8

15 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

150 osób wydrukowało

Pobierz pdf

145 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 opakowania

1 opakowanie

1 opakowanie

1 opakowanie

3 opakowania

2 opakowania

5 łyżek

6 łyżeczek

1

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

KROK PIERWSZY: Galaretki wiśniową, agrestową, brzoskwiniową dokladnie rozpuścic w osobnych garnuszkach, kazdą w 1,5 szkl. wody. Następnie powlewaj je do osobno plaskich daczyń.

Krok 2

KROK DRUGI: Żelatynę zalej niewielką iloscia wody a kiedy spęcznieje, rozpuść ją, powoli podgrzewając.Śmietane kremówkę starannie ubij z cukrem pudrem,a nastepnie wymieszaj ja z serkami waniliowymu a na koniec połącz z rozpuszczoną żelatyną.

Krok 3

KROK TRZECI: Steżałe galaretki ostrożnie pokrój w drobną kosteczkę. 3/4 wyciętych z galaretki kosteczek delikatnie ale dokładnie wymieszaj z masa serowa - tak by równomiernie znalazły się w całym serniku - a resztę kostek odłóż w chłodne miejsce.

Krok 4

KROK CZWARTY: spód wysmarowanej tłuszczem tortownicy wylóż dokładnie biszkoptami a nastepnie zalej je powoli przygotowaną masa serowa. Odstaw na ok 2 godziny do lodowki. Przed podaniem udekoruj reszta galaretek oraz listkami miety, melisy lub skórka cytryny życze smacznego

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bajeczny sernik na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bajeczny sernik na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bajeczny sernik na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bajeczny sernik na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bajeczny sernik na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bajeczny sernik na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bajeczny sernik na zimno - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bajeczny sernik na zimnoBajeczny sernik na zimno

Historia tego ciasta, którego głównym składnikiem jest ser, sięga czasów starożytnych - był to przysmak podawany zwycięzcom igrzysk olimpijskich. Współcześnie sernik przygotowywany jest najczęściej z mielonego twarogu lub serka homogenizowanego oraz spodu z mąki i jajek, a całość jest pieczona. W zależności od pory roku sernik podaje się w różnych wersjach. Latem z sezonowymi owocami – truskawkami, malinami, borówkami lub wiśniami, a zimą z owocowymi przetworami, dżemami, konfiturami, polewami, przyprawami korzennymi i kakaem. Istnieją również wersje sernika, które nie wymagają pieczenia i właśnie taką propozycję ciasta na zimno znajdziesz w tym przepisie. By było nie tylko smaczne, ale i efektowne, możesz zamiast popularnych rodzynek dodać do niego kolorowe owocowe galaretki, które świetnie prezentują się po pokrojeniu ciasta na porcje. Taka propozycja podania nie wymaga już dopełnienia. Jest dekoracyjna i apetyczna sama w sobie!