Czekoladowy serniczek

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

45

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

spód:

200 gramów

250 gramów

130 gramów

100 gramów

1 sztuka

masa serowa:

1 opakowanie

1 kilogram

240 gramów

100 mililitrów

400 gramów

5 sztuk

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mieszamy składniki na spód w dużej misce. (zostawiamy białko z jajka do masy serowej). Wyrabiamy ręcznie, zawijamy w papier śniadaniowy lub folię i schładzamy przez ok. godzinę w zamrażarce.

Krok 2

Dużą tortownicę smarujemy resztką Kasi i wykładamy papierem.

Krok 3

Ciasto szybko ścieramy na tarce (duże oczka) i leciutko ugniatamy, robiąc ok. 2 cm boki. Spód pieczemy 30 minut w temp. 160 C.

Krok 4

Masa serowa: Ser ubijamy z cukrem i zapachem waniliowym. Jednocześnie wlewamy do rondelka mleko i wrzucamy czekoladę w małych cząstkach.

Krok 5

Po całkowitym rozpuszczeniu czekolady, przelewamy ją do miski z serem i dalej miksujemy.

Krok 6

Ubijamy białka na sztywno i pod koniec dodajemy żółtka.

Krok 7

Przelewamy żółtą piankę do masy serowej, mieszamy i wylewamy na zapieczony spód. Całość pieczemy ok. 60 min w temp. 170 C.

Krok 8

Ciasto przed podaniem należy ostudzić i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 4 godzinki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowy serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowy serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowy serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowy serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowy serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowy serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowy serniczek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Czekoladowy serniczekCzekoladowy serniczek

Jeśli przygotowujesz się na wizytę gości i nie wiesz, czym ich poczęstować, powinien zainteresować Cię ten prosty w wykonaniu przepis. Smaczny i dobrze prezentujący się czekoladowy serniczek na pewno skradnie niejedno serce. Składa się z łatwego w przyrządzeniu spodu i masy serowej, którą jest przykryty. Podstawę przygotowuje się za pomocą ręcznego ugniatania i schładza w zamrażalniku po to, aby upieczone ciasto miało odpowiednią fakturę. Nie zrażaj się jednak, łączenie składników wcale nie musi być uciążliwe. Ten przepis obala popularny mit, że sernik to trudne do samodzielnego upieczenia ciasto – koniecznie zatem go wypróbuj. Gotowe ciasto najlepiej smakuje w towarzystwie świeżo zaparzonej kawy. Możesz udekorować je bitą śmietaną lub podawać z plasterkami ulubionych sezonowych owoców.