EGZOTYCZNA WUZETKA

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

1 szklanka

1.5 szklanki

2 łyżeczki

2 łyżki

12 łyżek

masa śmietanowa:

0.5 litra

1 łyżka

2 opakowania

1 opakowanie

1 opakowanie

polewa:

100 gramów

3 łyżki

0.75 szklanki

dodatkowo:

1 opakowanie

1 opakowanie

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

CIASTO: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i dalej ubijając. Dodajemy mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i kakao – delikatnie mieszamy. Stopniowo dodajemy po łyżce oleju, powoli mieszając, aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy.

Krok 2

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować Kasią, wyłożyć dno papierem do pieczenia. Wylać masę do tortownicy i piec około 25-30 minut na suchy patyk.

Krok 3

Wystudzić, przekroić na połowę.

Krok 4

MASA ŚMIETANKOWA: Galaretkę agrestową i z owoców leśnych przygotować w osobnych garnkach, każdą w 150 ml. Pozostawić do stężenia. Pokroić w kwadraty i wymieszać ze sobą.

Krok 5

2 galaretki cytrynowe przygotować w 2 szklankach wody i ostudzić. Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, stopniowo wlewając wystudzoną galaretkę cytrynową, dalej ubijając. Dodać pokrojoną w kostkę galaretkę agrestową i z owoców leśnych. Mieszamy i wkładamy na 15 minut do lodówki.

Krok 6

Brzoskwinie pokroić w kostkę.

Krok 7

POLEWA: Połamaną czekoladę, Kasię i mleko wrzucić do rondla. Rozpuścić w kąpieli wodnej, ciągle mieszając. Po rozpuszczeniu dodać przesiany cukier puder i miksować, aż polewa będzie gładka bez grudek (ja robię to blenderem).

Krok 8

UKŁADANIE: Pierwszy placek ciasta posmarować powidłami, ułożyć pokrojone brzoskwinie, wyłożyć masę śmietankową z galaretkami, nałożyć drugi placek wysmarowany od spodu powidłami. Polać wystudzoną polewą czekoladową i posypać kokosem do ozdoby. Włożyć do lodówki na około 3 godziny. SMACZNEGO:)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • EGZOTYCZNA WUZETKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • EGZOTYCZNA WUZETKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • EGZOTYCZNA WUZETKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • EGZOTYCZNA WUZETKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • EGZOTYCZNA WUZETKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • EGZOTYCZNA WUZETKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • EGZOTYCZNA WUZETKA - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej